П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                  наказателен  състав

На     двадесет и пети октомври                                                     2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НИКОЛАЙ БОРИСОВ                    

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №      703     по описа за 2018 година

На именното повикване в 13:30 часа, се явиха:

 

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Узунова

ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, явява се лично

В залата се явява определения за служебен защитник на подсъдимия от АК Разград адв. Ив. И.

         ПОДСЪДИМИЯТ|: Приемам да ме защитава адв. И.

         АДВ. И.: Запозната съм с материалите по делото. Приемам да защитавам подсъдимия.

         КАТО съобрази така заявеното от подсъдимия и защитника, съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

         НАЗНАЧАВА за служебен защитник в наказателното производство на подсъдимия  С.Х.С., ЕГН ********** определения за такъв от АК Разград адв. Ив. И. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. И.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да заявят становище по реда на чл. 248, ал.1, точки 1 до 8 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: С оглед събраните доказателства, намирам че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не са налице процесуални пропуски, които са довели до ограничаване правата на подсъдимия. Доколкото са направени устни уговорки между подсъдимия и защитника, сме направили постъпки за споразумение, поради което предлагам наказателното производство да протече по реда на гл. 29 НПК. Не мисля, че делото следва да се гледа при закрити врати. Няма необходимост за събиране на нови доказателства. Взетите мерки за процесуална принуда са били адекватни, поради което не предлагам да му бъде наложена такава.

АДВ. И.: Считам, че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград. Няма основания за прекратяването или спирането му. Не е допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване правата на подсъдимия. Моля производството да продължи по реда на гл. 29 НПК, с оглед постигнатата между нас договорка с представителя на Районна прокуратура гр. Разград. Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия, назначаване на защитник, има назначен такъв, вещо лице, преводач, тълковник. Не са налице основания за изменение ма мерките за процесуална принуда. Нямам доказателствени искания.

         СЪДЪТ, като съобрази заявеното от страните, предоставя на същите възможност да преговарят относно сключване на споразумение за решаване на делото.

         ДАВА почивка до 14 ч.

         СЛЕД дадената почивка заседанието продължава в 14.15 ч. с участието на прокурора, подсъдимия и неговия защитник.

         ПРОКУРОРЪТ: Депозирали сме споразумение, което считаме че не противоречи на закона и морала. Договорили сме наказание 7 месеца лишаване от свобода, при строг режим на изтърпяване, глоба 500 лв. и 1 година и 6 месеца лишаване от право да управлява МПС, както и да заплати разноските направени в хода на съдебното производство по нохд. № 1007/2017 г. 

         АДВ. И.: Поддържам постигнатото споразумение. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и ще допринесе за поправянето на подсъдимия. Моля да го одобрите.

         СЪДЪТ, за да се произнесе по реда на чл. 248, ал. 1 НПК и като съобрази така заявеното от страните и внесеното по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение, постигнато между тях за решаване на делото

         О П Р Е Д Е Л И:

         СЪОБРАЗНО изложеното в обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт и разпоредбите на чл. 35 и чл. 36 от НПК, съдът намира че делото е подсъдно както местно, така и родово на Районен съд гр. Разград.

СЪГЛАСНО разпоредбата на чл. 249, 250 и 251 от НПК, съдът намира че не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

         СЪГЛАСНО разпоредбата на чл. 249, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът намира че в хода на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия.

         ПРЕДВИД депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между страните за решаване на делото, съдът намира че са налице основания за преминаване към производство по реда на гл. 29 НПК.

         СЪДЪТ, намира че не са налице процесуални предпоставки производството по делото да протече в условията на чл. 248, ал. 1, т. 5  от НПК.

         СЪДЪТ, намира че не са налице основания за изменение на взетата по отношение на подсъдимия процесуална мярка за принуда.

         СЪДЪТ, намира че не са налице основания за събиране на нови доказателства.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда подлежи на обжалване с частна жалба в 7 дн. срок от днес пред Окръжен съд гр. Разград само относно произнасянето по чл. 248, ал. 1, т. 3 НПК.

         СЪДЪТ, като съобрази внесеното по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение, намира че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение и внесен обвинителен акт, процесуалния закон допуска производството по делото да протече по реда на гл. 29 НПК, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 НПК, с деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите на чл. 381, ал. 5 и 6 НПК, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕМИНАВА към производство по реда на гл. 29 НПК.

         ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга С.Х.С., ЕГН **********, обв. по ДП № 330ЗМ-322/2017 г. по описа на ОДМВР Разград за извършено от него на 13.12.2017 г. в гр. Разград престъпление по см. На чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК и защитника му адв. Ив. И. ***.

         СНЕМА самоличността на подсъдимия

         С.Х.С. – роден на *** г. в с. Раковски, български гражданин, с основно образование, разведен, работи, осъждан, адрес за призоваване в страната: гр. Разград, ЖК Орел, бл. *, вх. *, ет. *, ап. *, ЕГН **********

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча нови доказателства.

         АДВ. И.: Поддържам споразумението. Няма да соча нови доказателства.

         СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия:

         ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от подсъдимия, на основание чл. 382, ал. 5 от НПК съдът предлага на страните да внесат изменение в така постигнатото между тях споразумение в частта относно зачитане на времето през което подсъдимият е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред, тъй като видно от приложената по материалите от ДП справка за съдимост става ясно че към момента на процесното деяние подсъдимият е изтърпял наказание лишаване от право да управлява МПС, наложено му с присъда по нохд. № 163/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград в размер на 1 година и 6 месеца, поради което следва че лишаването от това право по наст. споразумение той следва да търпи след изтърпяването на вече наложеното му наказание. В този смисъл вместо договореното между страните зачитане на времето, следва да бъде вписано, че това наказание ще се търпи след изтърпяването на наказанието лишаване о т право да управлява МПС по нохд. № 163/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ПРОКУРОРЪТ:  С оглед обстоятелството че по наст. нохд. на подсъдимият не е било изземвано СУМПС, считам че това наказание следва да се търпи отделно, като не следва да бъде вписано в споразумението че му се приспада срока през който е бил лишен да управлява МПС.

         АДВ. И.: Съгласна съм с предложението.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм.

         СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

гр.Разград, 25.10.2018 г.

 

Настоящото споразумение се сключва на основание  чл. 384, ал.І във вр.с чл. 381 НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между адв. И.И. ***, защитник на подс. С.Х.С. – роден на *** ***,  постоянен адрес:***3,  български гражданин,  с основно образование, работи: майстор, осъждан, ЕГН   ********** и ПАВЛИНА УЗУНОВА -  прокурор на РП-гр.Разград. ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 703/2018 г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс. С.Х.С. за това, че:

          На 13.12.2017 г. в гр.Разград, е управлявал МПС – лек автомобил „Ауди 80“ с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,59 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда по НОХД № 172/2013г. по описа на Районен съд-Разград – постигнато споразумение № 145/13.03.2013 г., влязло  в сила на 13.03.2013 г. за деяние по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК – престъпление по чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал.1 от  НК

 

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. С.Х.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по  чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал. 1 от  НК

 

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. С.Х.С., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – СЕДЕМ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода“ при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието и „ГЛОБА“ в размер на 500 лева.

 

3. На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. С.Х.С. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 ГОДИНА и 6 МЕСЕЦА, което следва да изтърпи отделно от наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца, наложено му по нохд. № 163/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

4. Разноските в размер на 204.89 лв., представляващи разноски направени в съдебното производство по нохд. № 1007/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград се възлагат на подсъдимия, платими по сметка на Районен съд гр. Разград.

 

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

 

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подс. С.Х.С. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                                 ПРОКУРОР:

                                                                              /П.УЗУНОВА/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                          /Ив. И./

 

         

 

ПОДСЪДИМ:

                         /С. С./

         СЪДЪТ, като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между Районна прокуратура гр. Разград,  представлявана от прокурор П. Узунова от една страна, от друга С.Х.С., ЕГН ********** и защитника му адв. Ив. И. ***, споразумение за прекратяване на производството по нохд. № 703/18 г. на РРС в следния смисъл:

          ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 703/2018 г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс. С.Х.С. за това, че:

          На 13.12.2017 г. в гр.Разград, е управлявал МПС – лек автомобил „Ауди 80“ с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,59 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда по НОХД № 172/2013г. по описа на Районен съд-Разград – постигнато споразумение № 145/13.03.2013 г., влязло  в сила на 13.03.2013 г. за деяние по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК – престъпление по чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал.1 от  НК

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. С.Х.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по  чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал. 1 от  НК

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. С.Х.С., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – СЕДЕМ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода“ при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието и „ГЛОБА“ в размер на 500 лева.

3. На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. С.Х.С. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 ГОДИНА и 6 МЕСЕЦА, което следва да изтърпи отделно от наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца, наложено му по нохд. № 163/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

4. Разноските в размер на 204.89 лв., представляващи разноски направени в съдебното производство по нохд. № 1007/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград се възлагат на подсъдимия, платими по сметка на Районен съд гр. Разград.

ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

ПОДС. С.Х.С. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.        

         СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 703/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

         ДОКЛАД на съда:

         С оглед одобреното в днешното съдебно заседание споразумение между страните за прекратяване на производството по делото, съдът като съобрази приложената по материалите от ДП № 330ЗМ-322/2017 г. по описа на ОДМВР гр. Разград справка за съдимост на подсъдимия, намира че процесното деяние е извършено от същия в изпитателния срок на влязлата в сила присъда по нохд. № 163/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград, с която му е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 1 година и 6 месеца, като изтърпяването е отложено за изпитателен срок от 4 години. Съдът, намира че по този начин е налице хипотезата на чл. 68, ал. 1 от НК, доколкото наст. деяние е умишлено и с новата присъда му е наложено наказание лишаване от свобода, то следва предходното такова да бъде приведено в изпълнение.

         ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам.

         АДВ. И.: Доколкото това е в правомощията на съда, нямам възражения.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм.

         СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 306, ал. 1, т. 3 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието на подсъдимия С.Х.С., ЕГН ********** наложено му с определение по нохд. № 163/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград, а именно лишаване от свобода за срок от ЕДНА година и ШЕСТ месеца, което да изтърпи на основание чл. 57, ал. 3 от НПК, при първоначален ОБЩ режим в затворническо заведение, определено по съответния ред.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в   15 дн. срок от днес пред Окръжен съд гр. Разград.

         ПРЕПИС от протокола след изтичане на 3 дн. за изготвянето му, да бъде предоставен на служебния защитник адв. И..

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14.55 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: