П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд        наказателен                                       състав

На      двадесет и   шести    ноември                                                 2018 година

В публично заседание  в следния състав:

                                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С. ЯКЕБ

                                                                          В.Б.

 

                                                                   

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: Десимира Недкова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ОХ. дело №  713 по описа за 2018 година

На именното повикване в 13.30    часа, се явиха:

ЗА РРП се явява прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, се явява лично и със защитник адв. А. М. упълномощен от ДП.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

АДВ. А. М.: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СЪДЪТ дава възможност на страните да заявят становището си по въпросите по чл.248 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на РРС по правилата за местна и родова подсъдност. Няма основание за прекратяване или спиране на нак. производство;  на ДП не са допуснати отстраними съществени нарушения на проц.правила довели до ограничаване проц. правила на обвиняемия. Междувременно с подсъдимия и неговия защитник сключихме споразумение поради, което считам, че са налице предпоставките  делото да приключи по реда на глава 29 НПК. Липсват основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличане на резервен съдия или съдебен заседател, за назначаване на друг защитник, преводач, тълковник и следствени действия по делегация. Спрямо подсъдимия не е взета мярка за неотклонение и към момента няма нужда от такова искане. Няма да соча други доказателства. Считам, че делото следва да се реши след разпоредителното заседание.

АДВ. А. М.: Считам, че делото е подсъдно на РРС, няма основание за прекратяване на производството, не са налице допуснати съществени проц. нарушения и моля делото да се разгледа по реда на глава 29 НПК. Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати или вземане на мярка за неотклонение.  

СЪДЪТ след като съобрази становището на страните намира следното по въпросите по чл.248 НПК: Предвид внесеният в съда обв. акт срещу подс. Я. за престъпление по чл.339, ал.1 НК извършено в гр. Разград съдът намира, че по правилата за местната и родова подсъдност компетентен да разгледа делото е именно РРС.

В случая няма основания за прекратяване или спиране на нак. производство.

Съдът счита, че  на ДП не е допуснато отстранимо съществено нарушение на проц. правила довело до ограничаване проц. права на обвиняемият.

Предвид направеното искане от страна на прокурорът и подсъдимия и защитника му за разглеждане на делото по реда на глава 29 НПК  намира, че са налице такива основания за разглеждане на делото по реда на особените правила.

Няма основания за разглеждане на делото при закриви врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник предвид упълномощения такъв, вещо лице, преводач или тълковник, както и за извършване на съдебно следствени действия по делегация.

Предвид процесуалното поведение на подс. Я. и липсата на искане в тази насока съдът намира, че не са налице основания за вземане на мярка за неотклонение по отношение на подс. Я..

Предвид направеното искане за разглеждане на делото по реда на глава 29 НПК не е необходимо насрочване на съдебно заседание или призоваване на лицата по списъка на обв. акт.

НАСРОЧВА делото по реда на глава 29 НПК.

СНЕ СЕ самоличността на подсъдимия.

Л.  И.Я. – роден на 17.08.73 г.в гр. Разград, живущ ***, български гражданин, образование средно, женен, неосъждан, ЕГН **********. Получил съм препис от обв. акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение между РРП, подсъдимия и неговия защитник. Считам, че така подписаното споразумение не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите. Наказанието е справедливо и ще постигне целите по чл.36 НК – да има поправително и превъзпитаващо въздействие върху него.

АДВ. М.: Считаме, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля съда да го одобри.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно го подписах.

 СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което на основание чл.382, ал.6 НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 26.11.2018г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 713/2018г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв.А.М.- защитник на подсъдимия Л.И.Я., по силата на което:

І. Л.И.Я., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в „Ник Транс 90“ООД- гр.Разград като шофьор, живущ ***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че на 16.04.2018 г. в гр.Разград, държал  огнестрелно оръжие-  гладкоцевна пушка- ловен автомат «MAGNUM“, модел „TREND SUVARI“ с № 16-0093 и боеприпаси за огнестрелно оръжие– 50бр. патрони за гладкоцевно оръжие кал. 12х70, без  да  има  за  това  надлежно  разрешение - престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното от подсъдимия Л.И.Я. престъпление по чл.339, ал.1 от НК да му бъде наложено на основание чл.55, ал.1, т.1 НК  НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК да се отложи за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия Я. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ІІІ. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени имуществени вреди.

ІV. На основание чл.53, ал.2, б.“а“ от НК следва да се отнемат в полза на държавата  веществените доказателства: гладкоцевна пушка- ловен автомат «MAGNUM“, модел „TREND SUVARI“ с № 16-0093, поставена в зелен калъф, ведно с черна кутия с 2 шока и ключ, и 50бр. боеприпаси /патрони/ за гладкоцевно оръжие кал. 12х70 /поставени в 2бр. картонени кутии/.

V. Разноските в размера на 199,07лева се възлагат в тежест на подсъдимия и следва да бъдат платени по сметка на ОД МВР- Разград.

VІ.Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІ. Подсъдимият Л.И.Я. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                        ПРОКУРОР:

                                                                                         /Д.Недкова/

                     

ЗАЩИТНИК: 

                            /адв. А.М./  

 

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                                       /Л.Я. /    

 

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                            О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Десимира Недкова- прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и подсъдимия Л.И.Я., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в „Ник Транс 90“ООД- гр.Разград като шофьор, живущ *** със защитник адв.А.М. споразумение съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Я. се признава ЗА ВИНОВЕН за това, че на 16.04.2018 г. в гр.Разград, държал  огнестрелно оръжие-  гладкоцевна пушка- ловен автомат «MAGNUM“, модел „TREND SUVARI“ с № 16-0093 и боеприпаси за огнестрелно оръжие– 50бр. патрони за гладкоцевно оръжие кал. 12х70, без  да  има  за  това  надлежно  разрешение - престъпление по чл.339, ал.1 от НК и основание чл.55, ал.1, т.1 НК  МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА  за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия Я.  възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

На основание чл.53, ал.2, б.“а“ от НК ОТНЕМА  в полза на държавата  веществените доказателства: гладкоцевна пушка- ловен автомат «MAGNUM“, модел „TREND SUVARI“ с № 16-0093, поставена в

 зелен калъф, ведно с черна кутия с 2 шока и ключ, и 50бр. боеприпаси /патрони/ за гладкоцевно оръжие кал. 12х70 /поставени в 2бр. картонени кутии/.

ОСЪЖДА ПОДС. Я. да заплати по сметка на ОД МВР Разград разноските по досъдебното производство в размер на 199,07 лева.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №  713/18 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ да се изплати възнаграждение в размер на 20 лв.за всеки един на основание чл. 80, ал.1, т.1 от ЗСВ и заповед № РД-08-203 от 20.06.2018 г.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13.50 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

 

1.                              2.

 

СЕКРЕТАР: