П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   шести ноември                                                                          2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Р.Г.

                                                                           В.Б.                                                                                                

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 722 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Монева.

ПОДСЪДИМАТА З.Х. Т. редовно призована лично, и с упълномощен защитник адв. Т. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Т.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да заявят становища по реда на чл. 248, ал. 1 т.1 до т. 8 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Делото е родово местно подсъдно на РРС. Няма основания за спиране или прекратяване на наказателното производство. Не е допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимата. По т. 4 са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по тези на глава 29 от НПК, тъй като междувременно сме сключили споразумение с подсъдимата и нейния защитник. Представяме същото изискуемо от закона писмен вид. По т. 5 не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, както привличане на резервен съдия или съдебен заседател, вещо лице, преводач или тълковник. Не се налага извършване на съдебни следствени действия по делегация. Не са налице основания за вземане мярка за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства, а по т. 8 считам, че не е необходимо насрочване на съдебно заседание с призоваване на лицата, като моля да разгледате споразумението днес.

АДВ. Т.: Считам делото е подсъдно на РРС. Липсват каквито и да било основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не считам, че се налице допуснати нарушения в досъдебното производство на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване правата на обвиняемата и на другите страни. Считам, че е налице основание за разглеждане на производството по реда на особените правила, а именно на глава 29 от НПК поради изтъкнатото обстоятелство, че сме сключили споразумение с представителя на обвинението. Липсват основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на  резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, както и останалите основания по т. 5. Липсват основания за вземане мярка за процесуална принуда. Нямаме доказателствени искания, а по отношение за насрочване на съдебно заседание, то моля в днешното такова да се разгледа представеното споразумение.

Съдът като съобрази така заявеното от страните и съгласно изложеното в обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт, на основание разпоредбите на чл. 35 и 36 от НПК намира:

1.    Делото е подсъдно както местно така и родово на Районен съд гр. Разград.

2.    Изводимо от разпоредбите на чл. 249, 250 и 251 от НПК не са налице основания за прекратяване или спиране на съдебното и наказателно производство.

3.    Съгласно разпоредбата на чл. 249, ал. 4, т.1 и 2 от НПК съдът намира, че входа на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения довели до ограничаване процесуалните права както на подсъдимата така и на ощетените юридически лица. Внесеният обвинителен акт отговаря на условията на чл. 246 от НПК.

4.    Предвид депозираното по реда на чл. 384, ал. 1  от НПК споразумение постигнато между страните за решаване на делото съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки производството по същество да протече по реда на глава 29 от НПК.

5.    Не са налице основания за разглеждане на делото при условията на чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК.

6.    Не са налице основания за вземане или изменение на мярка за процесуална принуда по отношение на подсъдимата.

7.    Не са налице основания или процесуални предпоставки за събиране на нови доказателства.

8.    Съдът намира, че производството по делото следва да продължи по реда на глава 29 от НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда по т. 3 подлежи на протестиране и обжалване с частна жалба и протест в 7 дневен срок от днес пред РОС.

СЪДЪТ докладва постъпило споразумение по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК, постигнато между страните за прекратяване на производството по делото като намира, че за престъплението за което на подсъдимата е повдигнато обвинение и внесен обв. акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК. Причинените с деянието съставомерни имуществени вреди видно от досъдебното производство са възстановени. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, поради което са налице предпоставките производството по делото да протече по реда на глава 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато  между РРП представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга З.Х. Т., ЕГН **********, обвиняема по следствено дело № 11/2015 г. по описа на ОСл.О към РОП за извършено от нея  за времето от 25.05.2011 г. до 28.02.2015 година  в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 212б, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 212, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, и защитника й адв. М. Т. ***.

СНЕМА самоличността на подсъдимата.

З.Х. Т., родена на *** година в гр. Исперих, живуща ***, български гражданин, с основно образование, разведена, безработна, неосъждана, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча доказателства.

АДВ. Т.: Поддържаме споразумението. Няма да сочим доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимата.

ПОДСЪДИМАТА: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна по повдигнатото обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                                       О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимата.

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство по

НОХД № 722/2018 г. по описа на Районен съд- Разград

 

Днес, 06.11.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 722/2018 г. по описа на Районен съд Разград, между: Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура- Разград и адв. М.Т. ***– защитник на подс. З.Х. Т., по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 722/2018 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ІІ. 1. Подс. З.Х. Т., ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Исперих, постоянен адрес (и такъв за призоваване в страната): гр. Разград, ж. к. “****”, бл. **, вх. **, ет. *, ап. *, с българско гражданство, основно образование, разведена, безработна, неосъждана, се признава за ВИНОВНА в това, че:

За времето от 25.05.2011 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – експертно решение № 0801 от 13.04.2011 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Разград, приложен към заявление вх. № МП-8076/25.05.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и към заявление вх. № МП-8077/25.05.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, подадени чрез служител на Районно Управление „Социално Осигуряване“ (РУСО) - гр. Разград до Директора на РУСО- Разград /понастоящем ТП на НОИ – Разград/, така също приложен към молба-декларация с вх. № 1225/31.10.2011 г. за отпускане на месечни добавки за социална интеграция (за транспортни услуги и за диетично хранене и лекарствени продукти), и към заявление – декларация с вх. № 926/06.01.2012 г. за издаване на безплатна едногодишна винетка за ползване на републикански пътища за 2012 г. подадени чрез служители на Дирекция «Социално подпомагане»- гр. Разград до Директора на ДСП- Разград, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари в размер на 2 522.74 лева представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност собственост на Национален осигурителен институт – гр. София, пари в размер на 780.00 лева представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция собственост на Агенция «Социално подпомагане» - гр. София, и един винетен стикер за ползване на републикански пътища през 2012 г. на стойност 67.00 лева собственост на Агенция „Пътна инфраструктура” – гр. София, всичко на обща стойност 3 369.74 лева с намерение да ги присвои, като полученото имущество е върнато до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

2. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. З. Т., да й бъде наложено наказание, при условията на чл. 54, ал. 1 от НК, а именно лишаване от свобода за срок от 5 месеца, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3. Възпитателната работа по отношение на подс. З. Т. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето й.

ІII. Разноските направени в досъдебното производство в общ размер на 117.50 лева, са платени от подсъдимата.

ІV. 1. Приложеният по делото оригинал на неистински официален документ – Експертно решение № 0801 от 13.04.2011 г /л. 123/, на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

2. Приложените към делото писмени доказателства:

2.1. оригинали на заявление № Заявление № МП-8076/25.05.2011г. /л.120-121/, Заявление № МП-8077/25.05.2011г. /л.122/ – представени от ТП на НОИ – гр. Разград, да се върнат на ТП на НОИ- гр. Разград, като заверени копия от същите да останат приложени към делото.

2.2. оригинали на Молба-декларация № 371/23.06.2011 г. /л. 130-131/, Молба-декларация № 1225/31.10.2011 г. /л. 132/, Заявление-декларация № 926/06.01.2012 г. /л. 133/ - предоставени от Дирекция «Социално подпомагане»-гр.Разград, да се върнат на Дирекция «Социално подпомагане»-гр.Разград, като заверени копия от същите да останат приложени към делото.

V. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подсъдимата З. Т. декларира, че е съгласна изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР:

/С. Монева/

 

ЗАЩИТНИК:

                      /адв. М. Т./        

 

 

ПОДСЪДИМ:

  /З. Т./

 

 

СЪДЪТ  като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга подсъдимата З.Х. Т., ЕГН **********, и защитника й адв. М. Т. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 722/18 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМАТА З.Х. Т., ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Исперих, постоянен адрес (и такъв за призоваване в страната): гр. Разград, ж. к. “********”, бл. **, вх. **, ет. **, ап. **, с българско гражданство, основно образование, разведена, безработна, неосъждана, се признава за ВИНОВНА в това, че за времето от 25.05.2011 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – експертно решение № 0801 от 13.04.2011 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Разград, приложен към заявление вх. № МП-8076/25.05.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и към заявление вх. № МП-8077/25.05.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, подадени чрез служител на Районно Управление „Социално Осигуряване“ (РУСО) - гр. Разград до Директора на РУСО- Разград /понастоящем ТП на НОИ – Разград/, така също приложен към молба-декларация с вх. № 1225/31.10.2011 г. за отпускане на месечни добавки за социална интеграция (за транспортни услуги и за диетично хранене и лекарствени продукти), и към заявление – декларация с вх. № 926/06.01.2012 г. за издаване на безплатна едногодишна винетка за ползване на републикански пътища за 2012 г. подадени чрез служители на Дирекция «Социално подпомагане»- гр. Разград до Директора на ДСП- Разград, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари в размер на 2 522.74 лева представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност собственост на Национален осигурителен институт – гр. София, пари в размер на 780.00 лева представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция собственост на Агенция «Социално подпомагане» - гр. София, и един винетен стикер за ползване на републикански пътища през 2012 г. на стойност 67.00 лева собственост на Агенция „Пътна инфраструктура” – гр. София, всичко на обща стойност 3 369.74 лева с намерение да ги присвои, като полученото имущество е върнато до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. З. Т., да й бъде наложено наказание, при условията на чл. 54, ал. 1 от НК, а именно лишаване от свобода за срок от 5 месеца, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подс. З. Т. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето й.

Разноските направени в досъдебното производство в общ размер на 117.50 лева, са платени от подсъдимата.

Приложеният по делото оригинал на неистински официален документ – Експертно решение № 0801 от 13.04.2011 г /л. 123/, на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

Приложените към делото писмени доказателства:

2.1. оригинали на заявление № Заявление № МП-8076/25.05.2011г. /л.120-121/, Заявление № МП-8077/25.05.2011г. /л.122/ – представени от ТП на НОИ – гр. Разград, да се върнат на ТП на НОИ- гр. Разград, като заверени копия от същите да останат приложени към делото.

2.2. оригинали на Молба-декларация № 371/23.06.2011 г. /л. 130-131/, Молба-декларация № 1225/31.10.2011 г. /л. 132/, Заявление-декларация № 926/06.01.2012 г. /л. 133/ - предоставени от Дирекция «Социално подпомагане»-гр.Разград, да се върнат на Дирекция «Социално подпомагане»-гр.Разград, като заверени копия от същите да останат приложени към делото.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подсъдимата З. Т. декларира, че е съгласна изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 722/18 г. по описа на  РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.22 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                       2.