П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   първи ноември                                                                         2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ГАЛИН ТУПЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 770 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Тупев.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован лично, и с упълномощен защитник адв. И.Д. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото, като моля производството да протече по реда на глава 29 от НПК, тъй като постигнахме споразумение за решаване на наказателното производство, което предоставям.

АДВ. Д.: Да се даде ход на делото като желаем същото да протече по реда на глава 29 от НПК. Поддържаме постигнатото споразумение.

СЪДЪТ с оглед заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото намира за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение и внесен обв. акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК. С деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, поради което са налице предпоставките производството по делото да протече по реда на глава 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато  между РРП представлявана от прокурор Тупев от една страна, от друга Д.И.Д., ЕГН **********, обвиняем по ДП № 1873ЗМ-547/2018 г. по описа на РУ на МВР гр. Разград за извършено от него на  05.10.2018 година в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК, и защитника му адв. И.Д. ***.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Д.И.Д. – роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, женен, адрес за призоваване в страната гр. Разград, ул. ****** № **, неосъждан, работещ, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ:  Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. Д.: Поддържаме споразумението. Няма да сочим други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като прецени, че така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 5 от НПК предлага в така постигнатото между тях споразумение да бъде направено изменение в частта относно наказанието по чл. 343г от НК предвид високата концентрация на алкохол, с която подсъдимия е управлявал на процесната дата МПС, като наказанието бъде завишено с два месеца.

ПРОКУРОРЪТ: Съгласен съм с предложението на съда.

АДВ. Д.: Съгласен съм с предложението на съда.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с предложението на съда.

 СЪДЪТ като прецени, че така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                                       О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство по НОХД № 770/2018г. по описа на Районен съд-гр. Разград

 

Днес , 01.11.2018г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 вр. с чл. 381 от  НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 770/2018г. по описа на Районен съд-гр. Разград, между : Галин Тупев-мл. прокурор в Районна прокуратура-гр. Разград и адв. И.Д.-***-защитник на подсъдимия Д.И.Д., ЕГН **********, по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 770/2018г. по описа на Районен съд-гр. Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане на делото по общия ред.

II. Подс. Д.И.Д., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, българин, висше образование, женен, учител в **********-гр. Разград, неосъждан, с адрес за призоваване в страната: гр. Разград, ул. „**“ № **, се признава за виновен за това , че на 05.10.2018г. в гр. Разград е управлявал моторно превозно средство-лек автомобил “Фиат Пунто” с рег. № РР 3748 АР с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,24 на хиляда, установено по надлежния ред-престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

III-Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. Д.И.Д., да му бъде наложено наказание при условията на чл. 54 от НК-1 година лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

1.Възпитателната работа по отношение на подс. Д.Д. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

2. Страните приемат на подс. Д.Д. да се наложи наказание „ГЛОБА” в размер на 200 лева, предвидено наред с наказанието „Лишаване от свобода” за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

3. На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Д.Д. да се наложи наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години и 8 месеца , като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето , през което подс. Д.Д. е лишен от това право по административен ред, считано от 05.10.2018г.

4. На основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил задържан на основание чл. 72, ал. 1 от ЗМВР със заповед за задържане на лице от 05.10.2018г. подс. Д.Д. е бил задържан за срок от 24 часа , по реда на ЗМВР.

5. Разноски по делото не са направени.

ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подсъдимият Д.И.Д., ЕГН ********** декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                 МЛ. ПРОКУРОР:

/ Г. ТУПЕВ /

 

 

ЗАЩИТНИК:

                    / адв. И.Д.  /

 

 

ПОДСЪДИМ:

               / Д.Д. /

 

СЪДЪТ  като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Георгиев от една страна, от друга подсъдимия Д.И.Д., ЕГН **********, и защитника му адв. Д. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 770/18 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

Подсъдимият Д.И.Д., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, българин, висше образование, женен, учител в **********-гр. Разград, неосъждан, с адрес за призоваване в страната: гр. Разград, ул. „*******“ № **, се признава за виновен за това , че на 05.10.2018г. в гр. Разград е управлявал моторно превозно средство-лек автомобил “Фиат Пунто” с рег. № РР 3748 АР с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,24 на хиляда, установено по надлежния ред-престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. Д.И.Д., да му бъде наложено наказание при условията на чл. 54 от НК-1 година лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подс. Д.Д. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

Страните приемат на подс. Д.Д. да се наложи наказание „ГЛОБА” в размер на 200 лева, предвидено наред с наказанието „Лишаване от свобода” за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Д.Д. да се наложи наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години и 8 месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето , през което подс. Д.Д. е лишен от това право по административен ред, считано от 05.10.2018г.

На основание чл. 59, ал . 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил задържан на основание чл. 72, ал. 1 от ЗМВР със заповед за задържане на лице от 05.10.2018г. подс. Д.Д. е бил задържан за срок от 24 часа , по реда на ЗМВР.

 Разноски по делото не са направени.

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подсъдимият Д.И.Д., ЕГН ********** декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 770/18 г. по описа на  РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.39 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: