Мотиви към Присъда №419/28.09.2018г., постановена по НОХД №612/2018г. по описа на Разградския районен съд .

                Разградска районна прокуратура  е повдигнала обвинение срещу Зихни Ю.Х. ***   за това, че за времето от 19.05.2017г. до 14.06.2017г. в гр.Разград и гр.Цар Калоян, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице - извършител, с цел да набави за себе си и на неизвестното лице, имотна облага, умишлено е улеснил извършване на престъпление, като е получил парични средства и златни накити, за което неизвестното лице е възбудило и поддържало заблуждение у лицата:

               1.К.П.И. ***, за това, че на територията на гр.Разград се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда в размер на 10750,00 евро с равностойност 21025,17 лева, 200 00 щатски долара с равностойност 348,00 лева и 10 500,00 лева ,всичко на обща стойност 31873,17 лева.

               2.Й.Н.Д. ***, че на територията на гр.Разград в момента се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда - златни накити /14 к/ -1 бр. златна халка с тегло 6 грама на стойност 300,00 лева, 1 чифт обеци с тегло 3 грама на стойност 150,00 лева, 1 бр. мъжки златен пръстен, с тегло 10 грама на стойност 500,00 лева, 1бр. дамски златен пръстен с тегло 5 грама на стойност 250,00 лева, 1 бр. златен къс с тегло 1 грам на стойност 50,00 лева и 1 бр. златна пендара /18к/ с тегло 15 грама на стойност 950,00 лева , всички златни накити на обща стойност 2200 лева, и парична сума в размер на 15 000,00 лева, всичко на обща стойност 17200,00 лева,

            3. Денка Петрова С. от гр.Разград, че на територията на гр.Разград в момента се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда - 1 бр. червена найлонова чантичка, парчета домакинско фолио и парична сума в размер на 1900,00 лева, всичко на обща стойност 1900,00 лева,

4.И.А.Х. ***, че на територията на гр.Разград в момента се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда - парична сума в банкноти в размер на 2352,00 лева, монети на обща стойност 11,00 лева, 1 бр. декоративна торбичка „пунгия“ на стойност 2,00 лева, 1 бр. найлонова чантичка „Била“, 1 бр. картонче с клиентски номера към „Енерго про“ и 2 бр. бланки за заявки към „Домашен социален патронаж“, всичко на обща стойност 2365,00 лева, като общият размер на причинената имотна вреда е в големи размери - 53 338,17 лева /петдесет и четири хиляди триста тридесет и осем лева и 17 стотинки - престъпление по чл.210, ал.1, т.5 във вр. чл.209, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.4 от НК.

                В заседанието пред РРС представителят на РРП подържа обвинението, счита го за доказано и предлага на съда да наложи на подсъдимия  съответно наказание.

По отношение на подсъдимия производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, а именно по реда на чл.371, т.2 от НПК, при което той са признал изцяло обстоятелствата по обвинителния акт и съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието и няма да събира доказателства за фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Като граждански ищци срещу подсъдимия са конституирани пострадалите К.П.И., Й.Н.Д., Г.С.Г. и И.С.Г., а също и И.А.Х. претендиращи заплащане на имуществени вреди.

Съдът, като обсъди събраните доказателства, намери за установено следното:

 Подсъдимият З.Ю. Х. е роден на ***г***. Същият е с основно образование, безработен, осъждан.

             Подсъдимият З.Х. ***  и периодично работел като общ работник в строителството без надлежен трудов договор. През 2013-2014г.  той работел като общ работник в  птицекланица в гр.Русе, също без надлежен трудов договор. Там той се запознал с лице, което  в разпитите посочил с името „М.“от гр.Ветово - с неустановена по делото самоличност. С него подс.Х. създал приятелски взаимоотношения и двамата контактували и след като подс.Х. напуснал работата в гр.Русе.

             В началото на месец май 2017г. „М.“ се свързал по телефона с подс.Х. и го попитал желае ли да работят заедно. Предложил му срещу определена сума от пари да посещава адреси на различни граждани в страната и от тях да взема пратки с пари, които по указания на „М.“ да доставя на определени места.  В този период подс.Х. бил безработен и  се съгласил да работи заедно с „М.“. За целта следвало да си закупи мобилен телефон, на който да получава инструкциите на „М.“ - кой адрес да посети и къде да достави взетите пратки. За тази цел „М.“ изпратил по „Еконт“ сумата от 160 лв., които подс.Х. използвал за закупуването на нов мобилен телефон с номер ****

Контактите между подс.Х. и този мъж ставали винаги и само по мобилния телефон, като  „М.“постоянно звънял на  подсъдимия от телефони с различни мобилни номера.

 В разговорите им  „М.“обяснил на подс.Х., че ще се обажда на възрастни хора, които ще мами, че съдействат на полицията и ще ги убеди да дадат определена сума с пари. Парите, които тези възрастни хора щели да дадат, подс. Х. следвало да ги взема и да ги остави на място посочено от „М.“в гр.Русе до една разпределителна кутия „ГАЗ“ в близост до парка в една от болниците в гр.Русе.

               1.На 19.05.2017г. подс.Х. получил обаждане  от „М.“, който му казал  да отиде в гр.Разград. На същата дата около 13.30ч. на домашния стационарен телефон с № *** на св.К.П.И., живуща ***, се обадил непознат глас, който й казал, че ако до около 15 минути не събере 50 000 лева и ако не ги предаде, ще й отрежат ушите. Св.К.И. изплашена отговорила, че не разполага с толкова пари и след като били отправени още няколко заплахи по неин адрес, разговорът бил прекъснат. Непосредствено след това отново на домашния стационарен телефон се обадил непознат мъжки глас, който се представил за криминален инспектор Лазар Попов, който казал на св. К.И., че работят в група за залавяне на телефонни измамници. Измамниците според неговите думи били от гр.Русе и са известни на полицията. Когато чула това св.К.И. повярвала на непознатия мъж, че разговаря с полицейски служител. Този мъж помолил св.К.И., даде номера на мобилния си телефон, който бил **** и малко след това се свързал с нея на този телефон и уверил св.К.И., че при него в момента се намира сина й и е  желателно тя да съдейства на органите на полицията. За тази цел трябвало да събере всички пари в дома си и да ги сложи в пакет. Непознатият мъжки глас уверил св.К.И., че те я наблюдават и няма от какво да се притеснява и следва да изпълнява техните инструкции. След един от проведените разговори св.К.И. открила в един от портфейлите в дома си сумата от 4000 лева, 200 щатски долара, и 1000 евро. У дома си тя имала на съхранение още и сума в размер на 4800 лева, както и 1700 лева, които св.К.И. била събрала за своето погребение и стояли в плик на съхранение на отделни места в дома й.

                 Горепосочената парична сума била сложена в плик от св.К.И. и по указания на „полицейския служител“, тя пуснала плика с парите през терасата на жилището си. През това време подс. З. Х. се намирал в близост до дома на св.К.И., както му било указано по телефона и след като свидетелката изхвърлила пакета с паричната сума, той отишъл и го взел.

                  Малко след това на мобилния телефон на свидетелката К. И. отново се обадил мъж, представил се като „полицейски служител“ и й казал, че сина й който се намирал при него, му казал, че в дома им има още пари, и че тя трябва да потърси по- обстойно и да предаде и тях. Св.К.И. продължила да търси у тях и намерила още два плика в единия в който имало сумата от 5000 евро, а в другия 4750 евро. За това тя споделила на „полицейския служител“ и той я уверил, че тези пари, тя трябва да занесе в гр.Русе. Св.И. обяснила на „полицейския служител“, че няма тази възможност, да отиде до гр.Русе и за това с него се разбрали, тя да вземе такси, което да я откара до гр.Цар Калоян, а там ще получи указания, къде да остави парите.Свидетелката К.И. наела такси и пристигнала в гр. Цар Калоян около 15,30 часа на 19.05.2017г. По телефона с нея отново се свързал „полицейския служител“ и й казал  да остави парите в един храст до една пейките в центъра на гр.Цар Калоян. По същото време в близост до св. К.И. в гр.Цар Калоян се намирал и обв.З. Х., който бил инструктиран, да отиде на мястото, където св.К.И. била оставила парите и да ги вземе. След като св.К.И., оставила парите на указаното от „полицейския служител“ място, подсъдимият отишъл и взел пакета с парите, който бил сложен в жълта найлонова чанта с надпис „Билла“. Малко след това на мобилния телефон на св.К.И. се обадил „полицейския служител“ и я уведомил, че полицейската операция е приключила и тя трябва да се прибере до дома си в гр.Разград.

Същият следобяд с автобус от гр.Цар Калоян, тя се прибрала в дома си. По- късно същата вечер след разговор със сина си, узнала, че е измамена и веднага уведомили органите на полицията, които започнали разследване по случая.

          След като взел пакетите с паричните суми, както пред дома на св.К.И. *** Калоян, подс.З.Х. отпътувал за гр.Русе, където по указания на „Митко“, оставил пакетите с парите до една разпределителна кутия „ГАЗ“ в близост до парка в една от болниците в гр.Русе.

             От заключението на назначената на досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза  се установява, че общата сума предмет на посегателство собственост на св.К.И. е в размер на 31 873,17 лева.

             В показанията си св.К.И. е посочила, че номерата на мобилните телефони от които и е звънял „полицейския служител“ са: **** и ****.

           2. На 06.06.2017г. подс.З.Х. получил указания от „Митко“, да отиде в гр.Разград, тъй като там ще бъде извършена измама на възрастен човек. Около 11 часа той  бил в гр.Разград. Същевременно около 11,15 часа, на същата дата, на домашния телефон с № *** на св.Й.Н.Д.,***, се обадил непознат мъж. Мъжът се представил с името „Л. П.“ и обяснил на св.Д., че е полицейски служител и тя трябва да съдейства за полицейска операция, която има за цел да залови телефонни измамници. „Л. П.“ обяснил на св.Д., че тя била едно от лицата, които щяло да бъде измамено. Поискал мобилния телефон на св.Д. и тя му казала, че той е ****. „Л. П.“ обяснил също, че ще се свърже с нея по-късно и ще й даде инструкции какво да направи. Малко по-късно на мобилния телефон на св.Д., се обадил непознат мъжки глас и й казал, че я наблюдава от много време, знае, че има пари, знае къде живее и разполага с ключ от нейния апартамент. Мъжът съобщил на св.Д., че ако тя не му даде сумата от 35 000 лева, ще я убие, след което прекъснал разговора с нея.

            Малко по-късно на мобилния й телефон отново се обадило лицето представило се като „Л. П.“ и я уверило, че тя е под наблюдение, няма от какво да се плаши и следва да събере всички пари, които се намират в дома й и да ги обвие в пакет. Св.Д. вземала сумата от  15 000 лева, които съхранявала в дома си и ги обвила във фолио. В личен разговор с „Л. П.“ по мобилния си телефон, тя му съобщила, че разполага и със златни накити. „Л. П.“ я убедил всички златни накити да бъдат събрани в плик и опаковани заедно с парите. В плика св.Д. сложила следните златни накити: 1 бр. мъжка златна халка, с тегло 6 гр., 1 чифт дамски златни обици с тегло 3 грама, 1 бр. мъжки златен пръстен с тегло 10 грама, 1 бр. дамски златен пръстен с тегло 5 грама, 1 бр. златен къс с тегло 1 грам, 1 бр. златна пендара с тегло 15 грама /18 карата/.

След като пакетирала златните бижута и парите в плик, св.Д. уведомила за точния си адрес *** и получила указания от „Л. П.“ да хвърли парите през балкона на апартамента, което тя направила.

            Същевременно  подс. З. Х. бил уведомен в телефонен разговор  къде е точния адрес на св.Д. ***, отишъл пред дома й и след като  тя хвърлила пакета с парите и златните накити през балкона си, той ги взел и се отдалечил от дома й. Св. Д. забелязала, когато подс. З. Х. взел пакета с нейните пари и бижута и се отдалечил. След като взел пакета подсъдимият отпътувал за гр.Русе и по получени указания по телефона си оставил пакета с парите и златните накити до една разпределителна кутия „ГАЗ“ в близост до парка в една от болниците в гр.Русе.

            Още същият ден св.Д. узнала, че е станала жертва на измама и веднага уведомила органите на полицията.Започнало се разследване случая.

            От заключението на назначената съдебно-счетоводна експертиза се установява, че общият размер на щетите предмет на посегателство, ведно с паричната сума и златните накити на св.Д. възлизат на 17 200 лева.

             3. На 10.06.2017г. на стационарния телефон с № 084 654861 на св.Д. П. С. живуща ***, се обадил мъж, който се представил като полицейски служител. Мъжът я уведомил, че на територията на гр.Разград се провежда операция за залавяне на телефонни измамници и ще е необходимо нейното съдействие. Мъжът й казал, че в единият от измамниците е намерен бележник с телефонни номера, на който бил записан и нейният телефонен номер. Той я уведомил, че скоро ще получи телефонно обаждане от измамниците и трябва да си даде номера на мобилния си телефон, за да поддържа връзка с нея. Св. Д.С. казала на непознатия мъж, че има мобилен телефон, но не може да борави с него. След като приключила разговора с непознатия мъж, на стационарния си телефон св.Д.С. отново приела обаждане. Първоначално разпознала женски глас, който й казал, че е в болница и трябва да й даде за операция. След това по телефона се обадил мъж, който й се представил като доктор и казал на св.Д.С., че тя трябва да му даде сумата от 25 000 лева иначе ще й отрежат ушите и главата. Непосредствено след това разговорът бил прекъснат. Малко по- късно със св.Д.С. отново се свързал непознат мъж, който се бил представил като полицейски служител и на него св.Д.С. му казала,че разполага само със сумата от 1900 лева. Мъжът инструктирал св.Д.С. тази парична сума да сложи в найлонов плик, който да хвърли през балкона. След дадените указания по телефона св.Д.С. взела намиращата се в дома й парична сума в размер на 1900 лева сложила ги в червена полиетиленова торбичка, около които увила домакинско фолио. Така увития пакет св.Д.С. пуснала през терасата. Парите паднали на кръстовището на ул.“Паркова“ и ул.“Раковска“ върху случайно преминаваща жена. След това св.Д.С. се прибрала и малко по-късно като излязла на балкона, установила, че хвърления от нея пакет го няма.

 Преди св.Д.С. да пусне  пакета с парите, подс. З. Х. получил инструкции по мобилния си телефон да отиде до адреса на св.Д.С. ***. Той отишъл там и забелязал как св.Д.С. пуска парите, взел ги и се отдалечил.

         По-късно св. Д. С.  разбрала, че е била измамена и подала сигнал до органите на полицията, което било повод да се образува наказателно производство и да се проведе разследване по него. В процес на разследването е установено, че мястото където е бил пуснат пакета с парите от Д.С., се намира в обхват на видео-камера. Записите от същата са били изискани и въз основа на тях е била назначена видео-техническа експертиза. Видно от заключението на същата: В 12:00:33 часа на 10.06.2017г. в обхвата на камерата се появява лице от видимо мъжки пол. Придвижва се по тротоарната площ отдалечавайки се от камерата. В 12:00:40 часа лицето приближава до предмета с червеникав цвят върху тротоарните плочки, навежда се, взема го и тръгва по обратния път. Излиза от обхвата на камерата в 12:00:50 часа.Лицето е на видима възраст около 35-40 години със слабо телосложение. Със светла или прошарена коса. От влизането на лицето в кадър до излизането му от кадър лицето е с вдигната лява ръка до лявото ухо, видимо говорейки по мобилен телефон. Облечено е с тъмно яке до кръста със син елемент на гърбът, обуто е със сиви панталони и тъмни спортни обувки с бял кант в задната част, около подметката. От лицата и техните действия били извлечени снимкови кадри. Снимковите файлове са обработени и допълнително подобрени за повишаване на качеството им с помощта на редактор за растерни изображения Adode Photoshop CS6 и представени в приложение, подредени в хронологичен ред в Приложение 1.При предварителния преглед на видеофайловете се установява, че лицето от видимо мъжки пол, е със сходни общи черти на главата и лицето с тези на представения сравнителен материал от З.Ю.Х.. При направената оценка на извлечените снимкови кадри, се констатира, че са частично годни за сравнително изследване, поради замърсяване на обектива на камерата, не фокусиране и отдалеченост на обекта, допълнителна пречка е и ракурса на камерата спрямо обекта. Поради изброените по-горе фактори записа е частично годен за сравнително изследване, но е годен за разпознаване. Отчетена  е и разликата между ракурса на изображенията. Резултатът от сравнителния анализ позволява да се направи извод, че неизключва възможността на горепосочените фотокопия да е заснето едно и също лице посочено като обв. З.Ю.Х..

       В процес на разследването св.Д.С. е починала и доколкото същата е имала качеството на пострадало лице, като граждански ищци са конституирани наследниците й - свидетелите  Г.Г. и И.Г..

        4. Св. И.А.Х. ***.  На 14.06.2017г. на стационарния телефон с № 084 620905 на св. И.Х. се обадил непознат мъжки глас, който се представил с имената Николай Маринов. Той й казал, че е полицейски служител. Уведомил св.И.Х., че в момента при него са задържани телефонни измамници на които в „Тефтера“ им бил вписан нейният домашен номер. Непознатият мъж я уведомил, че ще й се обадят измамници, за да й искат пари.За тази цел тя трябвало да съдейства на полицейските органи, за да бъдат заловени престъпниците. Непознатият мъж попитал за номера на мобилния телефон на св.И.Х. и тя му го продиктувала -  ***. Малко по-късно на мобилния й телефон  се обадил мъж, който казал на св.И.Х. да събере всички пари, които се намират в дома й, да ги сложи в чанта и да слезе пред блока. Непознатия мъж инструктирал свидетелката да излезе пред жилищния блок, където живеела и да остави парите пред един трафопост намиращ се в близост.

        Св.И.Х. изпълнила указанията. Парите които съхранявала в дома си били в размер на 2000 лева в различни банкноти, като тази сума била пакетирана като пачка. Тази

сума св. И.Х. пазела за своето погребение. Другата парична сума, която била поставена в пакета била в общ размер на 352 лева в банкноти с различен номинал, и монети с различен номинал лева. Монетите били поставени в декоративна синя кожена торбичка „пунгия“ , чийто предназначение било за тютюн. Тя се пристягала с връв с жълти топченца в краищата, като всички пари - банкноти и монети, били поставени в найлонова чанта с надпис „Билла“. На дъното на тази найлоновата чанта били останали картончета с клиентски номера към „Енерго Про“, като на едното от тях било изписано 6-8-16 и отговаряло на клиентския номер на партидата на стълбището в жилищния блок където живеела свидетелката, на който пълният номер бил ***. Другият номер бил 6-8-17, който клиентски номер отговарял на партидата на жилището на св.Х., на който пълният номер бил ***. В найлоновата кесия с надпис „Билла“ останал и парче от експедиционна бележка от ДСП-Разград с № 354, който номер отговарял на регистрацията на св.И.Х. от социален патронаж. Всички горепосочени вещи и пари св.И.Х. сложила в найлоновата чанта „Билла“, слязла пред блока и чантата с парите, оставила в близост до намиращият се до блока й трафопост. Малко по-късно след нейното отдалечаване и когато св.И.Х. се прибрала  в блока си подс.З.Х. бил инструктиран по телефона, да отиде на мястото където свидетелката И.Х. оставила парите и да ги вземе. Той отишъл, взел парите и се отдалечил от това място, след което  се прибрал в гр.Исперих, където живее.

        По-късно същият ден след като св.И.Х. узнала, че е била измамена, тя уведомила органите на полицията, които започнали  разследване по случая.

        На 15.06.2017г. в близост до югоизточния транспортен вход на УМБАЛ-Русе подс. З.Х. бил заловен във връзка с извършени ПСД по ДП № 407/2017г. по описа на РУ на МВР-гр.Велико Търново. Впоследствие при извършен оглед на веществените доказателства, които са били намерени в него са били открити и описани като следните вещи:

         ВД №1 - червена полиетиленова чанта с намиращи се в нея парчета свити на топка домакинско алуминиево фолио, както и 2 броя полиетиленови кесии с намиращи се в тях банкноти.

        В кесия № 1: 2 бр. банкноти с номинал 2 лева със серийни номера БФ 6443155 и ББ0680742, 1 бр. банкнота с номинал 5 лева със сериен номер АД0326192 и 11 бр. банкноти с номинал 20 лева със серийни номера: БС 7627070, БС 0295210, БК 8834609, БЦ 2849043, БЛ7452034, БН 0312721, БН6650430, БП 7865770, БР 7602972, БФ 6490034, АТ 8067105.

        В кесия № 2: 25 броя банкноти с номинал 50 лева, със серийни номера: БМ 2222331, БД6616655, БЛ 8935912, БД 3304029, Б08722163, БГ 0309171, БО 6283150, БЛ3908026, БЛ299824, БВ5191298, БЛ526677, БЛ2661389, БК 2670252, АВ 1221822, БИ 0184229, БН9091818, БМ0975907, БН 9876063, БЛ9132197, БИ 7398693, БЕ 8356853, БА 1238671, БЛ 5356994, БГ 3929698, БМ 0586158.

Друга част от намерените и иззети веществени доказателства при същият оглед са:

       ВД № 2 - прозрачна полиетиленова кесия, с изображение на червени плодове, като

ягоди и череши, със съдържание прихванати с ластик на две места банкноти, както и кожена торбичка в син цвят:

            Първа пачка с банкноти, прихванати с ластик, с бяла хартийка, върху която е изписано „60x100 600 лв“ и „2000“, съдържаща 60 бр. банкноти с номинал 10 лева, със серийни номера: БЛ0418671, БИ9351270, БИ0089853, ЯА2942432, БД7051351, БК8842999, БИ8618913,БН 0281937, БЛ0928300,       БН1590688, БМ1703161, БЕ0450695, БД7025845, БЛ5839772, АР 9917152, ББ 9846496, ББ 3411575, БИ7755483, БН4343439, БМ9365175, ЮЛ5706296, БЛ 2597856, БЕ4532461, ЮБ0457732, БЕ 9346911, Б34814988, БН9453413, Б06962643, БН4062616, БМ5207191,     БА9031997,   БП3208699,   БН8152618,БЕ2196248, АЛ3430991, Б32626500,          БМ6886438,   Б34852793,    Б38868669,БН3099103, ЮВ0834688, БН4053747, БВ9979432,   БВ0290123,          БМ1181025,   БН0604012, БМ3365022, БЕ9497388, ББ3331310, Б30539025, БЛ 1986845, БА 2153187, БМ0466292, БЛ 1982005, БЕ 7053875, БД 5579144,       БК5371593,   БИ 9820995,  БМ4234596, ЮА0330571.

           Втора пачка с банкноти, прихваната с няколко ластика, в горната част с червено на цвят картонче, носещо следната информация „Клиент 1800012093, клиентски номер 1800012092...Eon, а на гърба изписана ръкописно числова поредица „6-8-16, 6-8-17, 6-8-11“, съдържаща: 8 бр. банкноти с номинал 2 лева със серийни номера: БФ8467969,ББ1096716, БЧ4610979, БФ2507753, БЮ 3913615, БЩ9897575, БФ2826544, БЩ3534741, 6 бр. банкноти с номинал 5 лева със серийни номера: БД5139229,БМ7039824, Б36166819, БМ2600957, БМ6848111, БМ1027143, 11 бр.банкноти с номинал 10 лева със серийни номера: БЛ1186195, БП3885309,БП7868728,БМ7010879,БП0273926,БН3833078, БК5085170, БН1974656, БП4967314, БП5395188, БП1215448,  22 бр. банкноти с номинал 20 лева със серийни номера: БГ1253420 с поставен върху банкнотата кламер, БО8056173,   БФ7541373,БН0259863, БГ7583196,         БС7360206,          БЩ2827937,БТ5211065, БЧ1433571, БЧ 4218599, БТ6537550, БР0885359, БУ1277958, БЧ0463372,          БФ8233679,   БУ4062849,   БЦ8041015,БД2891909, БИ3860203, БС5065638, БР1387286, БУ3789961 и 13 бр.банкноти с номинал 50 лева, със серийни номера: БГ4101662, БД2257363, Б33874300, АЕ7539567, АК0208111, БЕ5328348, БМ2524157,        БГ0197477,    БМ0014923,   БЛ8221280,   БЛ3325955, БЛ7752500, БКП 16544.

         Синя на цвят кожена торбичка, с прозрачна полиетиленова кесия, със съдържащи се в нея монети: 3 монети от една стотинка, 5 монети от две стотинки, 2 монети от пет стотинки, 8 монети от десет стотинки, 8 монети от двадесет стотинки, 1 монета от петдесет стотинки, 7 моменти от един лев.

          В откритата и посочена по-горе прозрачната кесия с червени плодове са установени две малки листчета: Едното с изписано на едната страна „1400 24x50“, а от другата страна „ДСП Разград Заявка №, за храна от, име, №, устие, колич. ед. цена обща сума“ и изписано „354, 13/12, зеле, 1,044“.  Другото с изписано на едната страна „107 - 6-звонк 113“, а от другата страна „ДСП - гр.Разград, експедиционна бележка, по заявка №, за храна от, име, №, ястие, колич., ед Цена, обща сума“ и изписано „354, 1.06“.

         По отношение на общия групов обект ВД 1, който е описан в горепосочените протоколи в процес на разследването по ДП № 1873 ЗМ-239/2017г. по описа на РУ на МВР-Разград, вх. № 658/2017г. по описа на РП-гр.Разград, от събраните доказателства се установява, че са веществени доказателства относими към извършената измама на 10.06.2017г. в гр.Разград на св.Денка Петрова С..

            По отношение на общия групов обект ВД 2, който е описан в горепосочените протоколи в процес на разследването по ДП № 1873 ЗМ-239/2017г. по описа на РУ на МВР-Разград, вх. № 658/2017г. по описа на РП-гр.Разград, се установява , че са веществени доказателства относими към извършена измама на св.И.А.Х. ***.

            Назначената по делото допълнителна оценъчна експертиза е дала средното заключение относно щетите на пострадалите:

            1.К.П.И. – 10500 лв, евро в левова равностойност 21025,17 лв и долари в левова равностоойност 348, 00лв, като общата стойност на вредите на свидетелката е 31873,17лв.

           2.Й.Н.Д. – 15000 лв, златни накити на стойност 2200, като общата стойност на вредите на свидетелката е 17200лв.

          3. Денка Петрова С. – 1900 лв.

          4. И.А.Х. – 2363 лв и други вещи на стойност 2лв – общо 2365лв.

             Общата стойност на щетите причинени на всички свидетели е в размер 53 338,17 лева. /петдесет и три хиляди триста тридесет и осем лева и 17 стотинки/.

              Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява от показанията на свидетелите разпитани на досъдебното производство, заключенията на назначените експертизи,  писмените и веществените доказателствени материали. Тези доказателства подкрепят напълно признанията на подсъдимия, поради което и съдът приема, че обстоятелствата, отразени в обвинителния акт са доказани по несъмнен начин.

          Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи:

            С деянието си подсъдимият З.Ю.Х. е осъществил състава на престъплението по чл. 210, ал.1, т. 5 във вр.с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК, тъй като  за за времето от 19.05.2017г. до 14.06.2017г. в гр.Разград и гр.Цар Калоян, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице - извършител, с цел да набави за себе си и на неизвестното лице, имотна облага, умишлено е улеснил извършване на престъпление, като е получил парични средства и златни накити, за което неизвестното лице е възбудило и поддържало заблуждение у лицата:

               1.К.П.И. ***, за това, че на територията на гр.Разград се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда в размер на 10750,00 евро с равностойност 21025,17 лева, 200 00 щатски долара с равностойност 348,00 лева и 10 500,00 лева ,всичко на обща стойност 31873,17 лева.

               2.Й.Н.Д. ***, че на територията на гр.Разград в момента се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда - златни накити /14 к/ -1 бр. златна халка с тегло 6 грама на стойност 300,00 лева, 1 чифт обеци с тегло 3 грама на стойност 150,00 лева, 1 бр. мъжки златен пръстен, с тегло 10 грама на стойност 500,00 лева, 1бр. дамски златен пръстен с тегло 5 грама на стойност 250,00 лева, 1 бр. златен къс с тегло 1 грам на стойност 50,00 лева и 1 бр. златна пендара /18к/ с тегло 15 грама на стойност 950,00 лева , всички златни накити на обща стойност 2200 лева, и парична сума в размер на 15 000,00 лева, всичко на обща стойност 17200,00 лева,

            3. Д. П. С. от гр.Разград, че на територията на гр.Разград в момента се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда - 1 бр. червена найлонова чантичка, парчета домакинско фолио и парична сума в размер на 1900,00 лева, всичко на обща стойност 1900,00 лева,

            4.И.А.Х. ***, че на територията на гр.Разград в момента се провежда полицейска операция за залавянето на група, занимаваща се с извършване на телефонни измами и е необходимо да съдейства на полицейските служители за установяването и залавянето на извършителите на измамите, като с това й е причинил имотна вреда - парична сума в банкноти в размер на 2352,00 лева, монети на обща стойност 11,00 лева, 1 бр. декоративна торбичка „пунгия“ на стойност 2,00 лева, 1 бр. найлонова чантичка „Била“, 1 бр. картонче с клиентски номера към „Енерго про“ и 2 бр. бланки за заявки към „Домашен социален патронаж“, всичко на обща стойност 2365,00 лева, като общият размер на причинената имотна вреда е в големи размери - 53 338,17 лева /петдесет и четири хиляди триста тридесет и осем лева и 17 стотинки/.  

           Подсъдимият е действал като помагач на неизвестно лице, което лице е действало като извършител при измамите. Именно неизвестното лице е заблуждавало пострадалите – въвеждало ги е в заблуждение и е поддържало това заблуждение в проведените телефонни разговори. Целта и на неизвестното лице и на подсъдимия е била да получат материална облага – действали са с пряк общ умисъл. Именно с  оглед заблуждението си пострадалите са извършили разпореждане със свои парични средства и ценни предмети. Ролята на подсъдимия е била да взема парите, хвърляни или оставяни от пострадалите и да ги пренася до указано му място. Подсъдимият е действал с пряк умисъл.  Подсъдимият е участвал в няколко такива измами  - извършил редица деяния за сравнително кратък период от време, които осъществяват поотделно състави на едно и също престъпление, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите поради което престъпната му дейност се явява осъществена  в условията на продължавано престъпление. Размера на причинените имуществени вреди, по отношение на участието на подсъдимия,  покрива критерия „големи размери“, тъй като надхвърля определения като такъв размер от 70 минимални работни заплати за страната за периода.

Индивидуализирайки наказанието на подсъдимия З.Х. съдът отчита като смекчаващо обстоятелство направените признания, изразеното съжаление. Отчита се и това, че подсъдимият е явно в тежко социално положение, като са налице и данни за влошено здравословно състояние. Към момента на деянията подсъдимият е бил неосъждан /реабилитиран/, но към момента е вече осъждан с присъда по НОХД №1829/2017г. на РС-Велико Търново за идентично престъпление като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от осем месеца при общ режим на изтърпяване.  При преценка личността на подсъдимия това осъждане се отчита от настоящия състав. Като отегчаващо обстоятелство се отчита и  това, че настоящото дело касае няколко деяния, което говори за проявена упоритост, като се отчита и големият размер на вредите, който  значително надхвърля критерия за квалифициращия признак големи размери. При това съдът намира, че на подсъдимия следва да се  определи наказание лишаване от свобода в размер на две години и шест месеца, което наказание е между средния и минималния законов размер. С оглед правилото на чл.58а, ал.1 от НК това наказание се намалява с една трета и на подсъдимия следва да се наложи наказание в размер на  една година и осем  месеца лишаване от свобода. Съдът намира, че в случая не е оправдано приложението на чл.66, ал.1 от НК макар подсъдимият да се счита неосъждан към момента на деянията и определеното му наказание да не надхвърля размера от три години. Съдът намира, че за да се постигне поправяне на дееца то  той следва да изтърпи ефективно наложеното му наказание. Фактът, че подсъдимият е осъден за идентично престъпление, макар и след извършване на деянията по настоящото дело, не може да се пренебрегне при преценка на личността му.  Деянията от вида на разглежданото се превръщат в сериозен проблем за обществото и е очевидно, че многогодишната борба на правозащитните институции с този тип престъпления не води до преустановяването им. Затова и в случая от особено значение се явява генералната превенция. При това и самият подсъдим, с оглед проявената в случая упоритост /намерила израз и в споменатото друго осъждане/, явно  не е личност относно която да се направят изводи, че би се поправил без сериозна и ефективна санкция. Затова и съдът намира, че наложеното на подсъдимия Х. наказание лишаване от свобода в размер на една година и осем месеца следва да бъде изтърпяно от него ефективно при общ първоначален режим– чл.57, ал.1, т.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

             Гражданските искове предявени от пострадалите К.П. и Й.Д. следва да се уважат в предявения размер. Подсъдимият следва да бъде осъден да заплати на К.П. сумата от 31873,17 лв като имуществени вреди от престъплението. Също така следва да заплати на  Й.Д. сумата от 17200 лв като имуществени вреди от престъплението. На Г.Г. и И.Г., като наследници на починалата Денка С., подсъдимият следва да бъде осъден да заплати сумата 421 лв, а в останалата му част искът следва да бъде отхвърлен като неоснователен, тъй като на тези ищци ще бъдат върнати банкноти на обща стойност 1479 лв, иззети като веществени доказателства, доколкото се изяснява, че тези  банкноти са относими именно към това деяние.  На И.Х. подсъдимият следва да бъде осъден да заплати сумата 508,97  лв, а в останалата му част искът следва да бъде отхвърлен, тъй като на тази ищца ще бъдат върнати банкноти и монети на обща стойност 1856,03 лв, иззети като веществени доказателства, доколкото се изяснява, че тези  банкноти и монети са относими именно към това деяние.

               Съдът се произнесе и относно веществените доказателства.

                 Подсъдимият   следва да бъде осъден да заплати и разноските по делото, както и държавна такса върху уважените размери на гражданските искове.

                 

 Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                               

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: