Мотиви към Решение  №503/15.11.2018г., постановено по НАХД №759/2018г. по описа на Разградския районен съд .

           

             Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия Е.Н.А. *** за това, че на 09.10.2018г., в с.Дянково, общ.Разград, е управлявал МПС - л.а.“Фолксваген Голф“ с номер на рама ***, като си е служил с 2 бр.регистрационни табели с рег.№ ***, предназначени за л.а.“Фолксваген Голф“ с номер на рама *** - престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият не дава обяснения. В разпит на досъдебното производство е признал виновността си. Защитникът му моли за налагане на минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият Е.Н.А. е роден на ***г***. Същият е неженен, неосъждан.  

Обвиняемият  Е.А. е неправоспособен водач на МПС - не притежава СУМПС.

На 09.10.2018г. свидетелите  Ж. С. - служител на РУМВР-Разград, М. В. - служител на ОДМВР-Разград и колегата им И. В. били в с.Дянково, общ.Разград.

Около 10,20ч. на 09.10.2018г., в с.Дянково, на ул.“Павел Гетов“, в посока ул.“Дянко Стефанов“, свидетелите забелязали да се движи лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рег.№ ***. Полицейските служители спрели за проверка водача на лекия автомобил.

При извършване на проверката свидетелите установили, че автомобилът се управлявал от обв. Е.А. ***. При поискване на документите от водача, обвиняемият представил само лична карта, като заявил, че не притежава свидетелство за управление на МПС и никога не му било издавано такова. Обвиняемият обяснил на полицейските служители,  че двете регистрационни табели, поставени върху управлявания от него лек автомобил „Фолксваген Голф“, са взети от него от друг лек автомобил „Фолксваген Голф“, който бил предаден за отпадъчно желязо.

При извършена справка с ОДЧ, свидетелите установили, че поставените на автомобила, който е с номер на рама *** рег.номера ***, са издадени за лек автомобил марка “Фолксваген Голф“ с номер на рама *** .

За констатираните нарушения на обв. Е. А.  били съставени АУАН.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства – обяснения на обвиняемия, свидетелски показания и писмени доказателства.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият Е.А. е осъществил състава на престъплението по чл.345, ал.2, вр. ал.1  от НК  тъй като  на на 09.10.2018г., в с.Дянково, общ.Разград, е управлявал МПС - л.а.“Фолксваген Голф“ с номер на рама ***, като си е служил с 2 бр.регистрационни табели с рег.№ ***, предназначени за л.а.“Фолксваген Голф“ с номер на рама ***. От субективна страна обвиняемият е действал с пряк умисъл.  

При определяне на наказанието на обвиняемия Е.А. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба, обвиняемият не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Обвиняемият е признал  виновността си на досъдебното производство и очевидно не може да бъде определен като личност с висока степен на обществена опасност. При това положение на обвиняемия следва да се наложи наказание глоба по реда на чл.78а от НК  в минимален размер, а именно 1000 лв, като този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето му.  В случая не е приложима ал.5 на чл.78а от НК, тъй като за това престъпление разпоредбата на чл.345 НК предвижда алтернативни наказания – лишаване от свобода и глоба.

Съдът се произнесе и по веществените доказателства.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                   

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: