Р Е Ш Е Н И Е

№366/14.12.2018г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на петнадесети октомври, две хиляди и осемнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Живка Ранкова

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 868 по описа за 2018 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане и е предявен на основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

            Ищците настояват съда да постанови решение, с което да развали изцяло, сключения с нот.акт №45, том ІХ, нот.д.№2759/1993г. по описа на РРС договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, поради неизпълнение от страна на ответниците.

            Ответниците не депозират писмен отговор, редовно призовани в съдебно заседание се явява първия от тях. Заявява, че той и съпругата му са нямали възможност да гледат родителите си и е съгласен договора да се развали.

             Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: С нотариален акт №45 т.IX дело №2759/29.12.1993г. по описа на РРС първата ищца С.К. и покойният й съпругът С. С. К., починал на 13.04.2017г. са прехвърлили на сина си-първият ответник Ш.С.К., с договор за издръжка и гледане собственото си жилище, апартамент с идентификатор №61710.505.634.2.41 по кадастралната карта и кадастрални регистри на гр.Разград с административен адрес:гр.Разград, *** със застроена площ 93,13 кв.метра, състоящ се от: дневна, две спални, столова с кухненски бокс и сервизни помещения, заедно с прилежащото избено помещение №9 с полезна площ от 7,36 кв.метра, както и 8,43% идеални части от общите части на сградата и съответни идеални части от правото на строеж върху мястото. По време на сключване на договора приобретателят е била в гр.брак с втората ответница-С.С.К.. С договора ответниците са поели задължение да гледат и издържат прехвърлителите до края на живота им. Видно от представеното по делото у-ние за наследници, след смъртта си С. С. К. е оставил за свои наследници съпруга-първата ищца, син-втория ищец и син-първия ответник.

            Разпитаните по делото свидетели депозират показания, че прехвърлителите по договора за издръжка и гледане първоначално са се грижили сами за себе си, а след като първата ищцата е заболяла за нея грижи е полагал починалият й съпруг и втория ищец. Той е този който продължава и към настоящия момент да се грижи за майка си, която е трудно подвижна и да й осигурява всичко необходимо.  

            Първия ответник в съдебно заседание, изрично обяснява, че той и съпругата му са нямали възможност да полагат грижи за родителите му, прехвърлители по процесния договор.

            При това положение, пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното: Не се спори, че приобретателите по договора за издръжка и гледане не са изпълнявали задълженията си спрямо прехвърлителите си. Задълженията за гледане и издръжка трябва да бъдат изпълнявани ежедневно и непрекъснато, а такова изпълнение по делото не се констатира. Явно е, че ответниците са неизправна страна по договора и същият следва да се развали поради неизпълнение. Искане за развалянето му са предявили преживялата прехвърлителка и един от синовете на починалия. Първата  има право да иска разваляне: на собствено основание само на половината от прехвърление права- до 1/2 ид.част, а като наследник на починалия си съпруг- в размер на наследствения си дял, който е 1/6 ид.част от предмета на договора или общо до 4/6 ид.части, а втория- до размера на наследствения си дял, който е 1/6 идеална част.Това е така, тъй като прехвърления с договора имот е бил под режима на съпружеската имуществена общност, от една страна и от друга, със смъртта на единия съпруг-прехвърлител неделимостта на задължението за издръжка и гледане е прекратена и нереализираните вземания до момента на смъртта на съпруга са преминали върху неговите наследници, като всеки има право да получи само дробна част от тези вземания, съответстваща на наследствения му дял. Затова договора следва да се развали само до 5/6 ид.части.

            Разноски по делото не се претендират и такива не следва да се присъждат.

            По изложените съображения съдът

 

                                                           Р   Е   Ш   И  :

 

            РАЗВАЛЯ до 5/6 /пет шести/ идеални части договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен на 29.12.1993г. с нот.акт №45, том ІХ, нот.дело №2759/1993г.по описа на районен съд-гр.Разград, поради неизпълнение, като ОТХВЪРЛЯ иска предявен от С.Х.К. с ЕГН-********** *** и Д.С.К. с ЕГН-********** *** срещу Ш.С.К. с ЕГН-********** и С.С.К. с ЕГН-**********,***,  до първоначално претендирания размер за цялостно разваляне на договора.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: