Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  499                           13.12.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На четиринадесети ноември                                               Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 160 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Б.М.А. ***- 1075- 000183/02.02.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което са му наложени: на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.70, ал.3 от същия закон, на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, издадено в нарушение на материалния закон и процесуалните правила, тъй като описаната фактическа обстановка не отговаря на действителната, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. защитникът адв.Х. заявява, че поддържа жалбата на посочените основания, твърдейки, че липсва съставомерно деяние от страна на подзащитния му.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з., като в придружителното писмо изразява становище жалбата да бъде оставено без последствие и да бъде потвърдено наложеното наказание.

Районна прокуратура гр.Разград, при редовност в призоваването, не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 20.01.2018г., съставен срещу жалбоподателя за това, че „на 20.01.2018г. около 17.20ч. в гр.Разград ул.Лозенград пред дом № 3 в посока ул.Бабуна управлява л.а.Фолксваген Голф син на цвят, като извършва следните нарушения: 1. Без вкл.светлини за движение през деня или с къси светилни, 2. Не използва обезопасителен колан, с който е оборудван автомобила, 3. Управляваното МПС не е регистрирано по надлежния ред в Р България, с което виновно е нарушил чл.70 /3/, чл.137 /1/, чл.140 /1/ от ЗДвП“.

Обстоятелствата по акта са отразени и в НП, поради което на А. са наложени: на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.70, ал.3 от същия закон, на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон.

Към преписката освен НП и АУАН са приложени и справка картон на водача, заповеди за определяне на компетентни лица, длъжностна характеристика.

По делото са разпитани актосъставителят Ц. и свидетелите Д., Ив.И., Т.Т. и И.Т.. Първите двама по същество потвърждават изложеното в акта, като уточняват, че автомобила е бил без каквито и да било регистрационни табели, движел се първоначално срещу тях по ул.Странджа и след това завил по ул.Лозенград. Уведомили дознател, но отказали да образуват ДП и му съставили акт по ЗДвП за това, че автомобила не е регистриран, за непоставен обезопасителен колан и за карането без светлини. Жалбоподателят обяснил, че колата била смъкната от платформа и не могла да запали и я бутали.  Св.И., Т. и Т. уточняват, че действително въпросната вечер жалбоподателят и св.Т. си дошли от Белгия и карали платформа, на която били натоварени два автомобила. Понеже трябвало едната да се закара до гр.Шумен, ги разтоварили и след това трябвало да качат обратно на платформата Голфа, но той отказал да запали и се наложило жалбоподателя да тръгне надолу по улицата, за да запали, когато именно го спрели полицаите. Било на около 20-30 метра от мястото, където били спрели. След това св.Т. им занесъл документите на автомобила.  

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание.   

От събраните по делото доказателства обаче не се установява по несъмнен начин, че на инкриминираната дата- 20.01.2018г. жалбоподателят е управлявал процесния лек автомобил в нарушение на чл.70, ал.3 от ЗДвП, чл.137а, ал.1 от ЗДвП и чл.140, ал.1 от ЗДвП. Съдът намира, че в случая жалбоподателят „не е управлявал“ автомобила по смисъла на закона, тъй като намеренията на жалбоподателя, подкрепени и от свидетелските показания са били единствено да запали автомобила, за да го качат обратно на платформата. Движението на автомобила е било на около 20-30 метра от платформата.

С оглед на събраните доказателства се установява, че очевидно процесният лек автомобил е внесен с цел продажба и съгласно ал.2 на чл.3 от НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства не подлежи на регистрация от страна на лицето, което го е внесло. Задължение за регистрирането му ще възникне за лицето, което го придобие. Ето защо в случая липсва нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП и следователно не налице административно нарушение по чл.175, ал.3 от ЗДвП.

По отношение на другите две нарушения съдът намира, че е налице маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като движението от страна на жалбоподателя без обезопасителен колан и без светлини е много кратко, в рамките на 20-30 метра от платформата, при това с цел единствено да запали автомобила, за да може да се качи обратно на платформата. Всичко това сочи, че обществената опасност на деянието и дееца е изключително ниска, поради което и не следва да бъде ангажирана административно наказателната му отговорност за това.

Ето защо НП се явява неправилно и незаконосъобразно, поради което следва да бъде отменено.   

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП 18- 1075- 000183/02.02.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което на Б.М.А. *** са му наложени: на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.70, ал.3 от същия закон, на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: