Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  490                          06.12.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На седми ноември                                               Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова  

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 400 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.Р.Х. ***8г.  на и.д.кмет на Община Лозница, с което на основание чл.55, ал.1 от Наредба № 1 на Общински съвет гр.Лозница му е наложена глоба в размер на 100 лв. за нарушение на чл.40, ал.1 от същата наредба. В жалбата оспорва фактическите обстоятелства, че е влизал в пререкание, не е отправял закани и обиди към посочените лица. В с.з. жалбата се поддържа от защитника адв.П., който уточнява, че искат отмяна на НП като неправилно и незаконосъобразно.

Въззиваемата страна – Община гр.Лозница, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з., като в придружителното писмо застъпва становище за потвърждаване на НП.

Районна прокуратура- Разград при редовност в призоваването не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН № 50 от 13.04.2018г., съставен срещу жалбоподателя за това, че „на 09.04.2018г. около 19.40 ч. в с.Градина ул.Н.Й.Вапцаров пред дом № ***, влиза в пререкание и прави опити за саморазправа спрямо А. М. М. от гр.Разград и М. А. М. от гр.Разград, с което си действие нарушава обществения ред, с което виновно е нарушил чл.40, ал.1 от Наредба № 1 на ОбС гр.Лозница“. По акта жалбоподателят е възразил, че не е имал взаимоотношения с посочените лица, а те са се разправяли с него и родителите му.

Въз основа на този АУАН било издадено обжалваното НП, в което са отразени обстоятелствата по акта, а на жалбоподателя е наложена на основание чл.55, ал.1 от Наредба № 1 на Общински съвет гр.Лозница глоба в размер на 100 лв. за нарушението на чл.40, ал.1 от същата наредба.

По делото е изискана и приложена прокурорска преписка № 946/2018г. по описа на РП- Разград, образувана по сигнал на А. М. М.

По делото е разпитан актосъставителят Н., който по същество потвърждава изложеното в акта, като уточнява, че колегите му от РУМВР- Лозница Т. А. и П. С. са били посетили сигнал за междусъседски скандал в с.Градина между семействата на Р.Х. и А. М. Била изготвена докладна записка на база на която той съставил акт на жалбоподателя в присъствието на св.С. С., който бил свидетел при съставяне на акта.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателя не е индивидуализирано по надлежния ред както от обективна така и от субективна страна, като не е спазена предвидената в закона процедура по съставяне на акта. Съдът намира, че е опорочена цялата процедура по съставяне на акта, установяване на нарушението, респ. на нарушителя.

Актът е съставен въз основа на докладна записка, но такава липсва в приложената преписка от наказващият орган, като нито актосъставителя, нито свидетеля по акта са присъствали при възникналия скандал на 09.04.2018г. в с.Градина, т.е. нито актосъставителят, нито свидетелят по акта са присъствали при извършване или установяване на нарушението /по аргумент на чл.40, ал.1 от ЗАНН/.

В този случай актът е следвало да бъде съставен при спазване разпоредбите на чл.40, ал.3 от ЗАНН в присъствието на двама други свидетели, като това следва да бъде изрично посочено в акта. Това е така, защото самия актосъставител- св. Н. заявява, че не е присъствал при установяване на нарушението, следователно не е от категорията свидетели при извършване или установяване на нарушението, визирани в ал.1 от чл.40 от ЗАНН.

Нарушението на правилата на чл.40 от ЗАНН се явява съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като е свързано както с непосредственото възприятие от страна на актосъставителя и свидетелите по акта относно подлежащите на доказване факти, така и с гарантиране правата на нарушителя.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП се явява незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на процесуалните правила и следва да бъде отменено изцяло само на това основание, без да бъде разглеждано по същество.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП №  28/28.05.2018г.  на и.д.кмет на Община Лозница, с което на Р.Р.Х. *** на основание чл.55, ал.1 от Наредба № 1 на Общински съвет гр.Лозница му е наложена глоба в размер на 100 лв. за нарушение на чл.40, ал.1 от същата наредба.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: