Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  489                           04.12.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На седми ноември                                               Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 467 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от С.Н.Ч. ***- 1075- 000705/18.05.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което на основание чл.185 от ЗДвП й е наложена глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от същия закон и на основание чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП й е наложена глоба в размер на 150 лв. за нарушение на чл.6, т.1 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, поради нарушение на материалния закон и неправилно тълкуване на фактическите обстоятелства, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. заявява, че поддържа жалбата, твърдейки, че се е забавила заради пешеходците.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, счита жалбата за неоснователна, а НП за правилно и законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено изцяло.

Районна прокуратура гр.Разград, при редовност в призоваването, не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 02.05.2018г., съставен срещу жалбоподателя за това, че „на 02.05.2018г. около 11.10ч. в гр.Разград по ул.Петко Славейков до държавен архив управлява л.а.Форд фокус с рег.№ ****и на кръстовището с ул.Дунав при наличие на пътен знак Б-1 /пропусни движещите се по пътя с предимство/ отнема предимството на движещия се по пътя с предимство л.а.Фолксваген Голф с рег.№****, управляван от С.Н.М., като я принуждава рязко да намали скоростта, с което създава предпоставка за ПТП, с което виновно е нарушил чл.6, т.1 и чл.5, т.1 от ЗДвП“. По акта жалбоподателката е възразила, че „в горе посочения текст твърдението, че не съм спряла на пътен знак В1 е неоснователно“.

Обстоятелствата по акта са отразени и в НП, поради което на Ч. са наложени на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от същия закон и на основание чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП глоба в размер на 150 лв. за нарушение на чл.6, т.1 от същия закон

Към преписката освен НП и АУАН са приложени и справка картон на водача, заповеди за определяне на компетентни лица, длъжностна характеристика.

По делото са разпитани актосъставителят Ю. и свидетелите М., Н. и М., които по същество потвърждават изложеното в акта. Уточняват, че св.М. и св.Н.-***, на инкриминираната дата били застанали на автобусната спирка до библиотеката, когато от ул.Пенчо Славейков излязла кола, без да спре и отнела предимството на движещия се по ул.Дунав друг лек автомобил. Спрели и двата автомобила, като извикали за съдействие колегите си от КАТ- св.Ю., на когото обяснили ситуацията. Същото обяснила и св.М., на която именно било отнето предимството.  

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява частично основателна и доказана.

Съгласно Чл. 6 от ЗДвП Участниците в движението:

1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка, като при неспазване на това задължение разпоредбата на Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) от ЗДвП предвижда наказание глоба в размер 150 лв.:

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението.

В случая от събраните по делото доказателства по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата жалбоподателката, движейки се по ул.П.Славейков, не е спазила пътен знак В1 /пропусни движещите се по тъпя с предимство/- управлявания л.а. от св.М. *** и по този начин Ч. е осъществила от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.179, ал.1 т.5 от ЗДвП, като конкретно нарушената разпоредба е тази на чл.6, т.1 от ЗДвП. Събраните по делото доказателства в тази насока са единни и непротиворечиви, поради което съдът ги кредитира изцяло. Твърденията на жалбоподателката, че е имало пешеходци, с чието поведение се съобразила, не се подкрепя от показанията на разпитаните свидетели, напротив всички те са категорични, че жалбоподателката е изпълнила маневрата „завиване на ляво“ без да спре на пътен знак В1 и по този начин е отнела предимството на св.М., движеща се по пътя с предимство- ул.Дунав.

Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма. Ето защо възраженията в тази насока за допуснати нарушения на процесуалните правила и неправилно приложение на материалния закон са неоснователни.

Правилно и законосъобразно е ангажирана административно наказателната отговорност на нарушителката Ч. по този текст, като наложеното наказание е определено в точно предвидения от закона размер.

По отношение нарушението на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП и съответно санкцията по чл.185 от ЗДвП съдът намира НП за незаконосъобразно в тази част и следва да бъде отменено. В случая с действията си жалбоподателката Ч. е осъществила както бе посочено по-горе състава на административното нарушение по чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП, като част от състава на това нарушение са както правилата за предимство, така и създаването на опасност за движението, визирано в забраната на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП и в случая важи правилото non bis in idem /никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също вещо/. Ето защо в тази част обжалваното НП се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено. 

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание.    

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 18- 1075- 000705/18.05.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, В ЧАСТТА, с която на С.Н.Ч. *** на основание чл.185 от ЗДвП й е наложена глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от същия закон.

ПОТВЪРЖДАВА НП 18- 1075- 000705/18.05.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград в останалата част.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: