Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  529                          18.12.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  двадесет и осми ноември                                               Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ И.

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея И.

административно наказателно дело номер 604 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от И.И. ***- 1075- 000045/12.01.2018г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция- Разград, в частта, с която на основание чл.179, ал.2 й е наложена глоба в размер на 200лв. за нарушение на чл.20, ал.2 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно в тази част, тъй като е възникнала техническа неизправност на автомобила и не е имало виновно поведение от нейна страна, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. заявява, че поддържа жалбата си на посочените в нея основания.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з. В депозираното придружително писмо моли жалбата да бъде оставена без последствие и да бъде потвърдено наложеното наказание.

Районна прокуратура – Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и по НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН, съставен срещу жалбоподателката за това, че „на 06.01.2018г. около 10.00ч. път III- 204 на 300м. след басейн Пътконсулт посока местност Пчелина управлява собствения си лек автомобил БМВ 318i с рег.№ РР 6997 АН като при движение с несъобразена скорост с пътните условия /мокър асфалт/ на лява крива губи контрол над управляваното МПС и излиза в дясно от пътя. Настъпва ПТП с мат.щети. И. управлява с глоба по ЗДвП фиш К1445385- вл.в сила 19.02.2017г., не носи СУМПС и контр.талон, с което виновно е нарушил чл.20, ал.1 и ал.2, чл.190, ал.3 и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП“.

Обстоятелствата по акта са изложени и в обжалваното НП, поради което на И. са наложени на основание чл.179, ал.2 глоба в размер на 200лв. за нарушение на чл.20, ал.2 от същия закон, на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.20, ал.1 от същия закон, на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.190, ал.3 от същия закон, на основание чл.183, ал.1, т.1 от ЗДвП глоба в размер на 10лв. за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от същия закон и на основание чл.183, ал.1, т.1 от ЗДвП глоба в размер на 10лв. за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от същия закон.

Към преписката са приложени и справка картон на водача, заповеди за определяне на компетентни лица, длъжностна характеристика.

По  делото са разпитани актосъставителят св.Д. и свидетелите Й. и С. Първият по същество преповтаря изложената в АУАН фактическа обстановка, като заявява, че са били изпратени по сигнал от преминаващ автомобил, че е с ранен. На место установили, че няма ранени, а само жалбоподателката, като преценили, че ПТП е настъпило от несъобразена скорост, тъй като по асфалта нямало следи от техническа неизправност. Св.Й. заявява, че работи в Пътна помощ и е бил извикан, за да закара колата до Гецово. Когато отишъл полицаите били там, а колата не можела да се движи сама, тъй като колелото се било счупило. Св.С.- автомобилен техник уточнява, че автомобила е бил закаран при него от Пътна помощ и е установил повреда в предната лява гума- спукана и откачен кормилен накрайник. Не знае как е станало откачването, но същото може да се получи при износване, може и при спукване на лява гума, при удар.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

Съгласно дадените от закона правомощия, съдът направи цялостна проверка и констатира, че  при издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание.

От събраните по делото доказателства обаче, съдът намира, че липсва нарушение от страна на жалбоподателката в обжалваната част. От събраните по делото доказателства- показанията на св.Й. и С. безспорно се установява, че настъпването на ПТП се дължи на техническа неизправност- спукване на лява гума и откачане на кормилен накрайник, което обстоятелство няма как да е било предвидимо от страна на жалбоподателката. В случая сме изправени пред „случайно деяние“ по смисъла на чл.15 от НК, към който препраща чл.11 от ЗАНН, тъй като в случая жалбоподателката нито е била длъжна, нито е могла да предвиди настъпването на общестевноопасните последици- ПТП. Същата, управлявайки автомобила е констатирала техническа неизправност, в резултат на която е започнало и криволичене на автомобила, но тя е успяла да спре в близост до банкета.

В тази връзка и съобразявайки показанията на св.Й. и св.С., съдът намира, че твърденията на актосъставителя, че жалбоподателката поради движение с несъобразена скорост е причинила ПТП с мат.щети по собствени си автомобил за недоказани.

Ето защо съдът намира, че жалбоподателката не е осъществила от обективна и субективна страна състава на нарушение по чл.20, ал.2 от ЗДвП и не следва да бъде ангажирана отговорността й по чл.179, ал.2 от ЗДвП.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено в обжалваната част, като незаконосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 18- 1075- 000045/12.01.2018г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция- Разград, В ЧАСТТА, с която на основание чл.179, ал.2 на И.И. *** е наложена глоба в размер на 200лв. за нарушение на чл.20, ал.2 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: