Р Е Ш Е Н И Е

 

      556                              2018 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На дванадесети декември                                                             2018 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело №  623   по описа за 2018 година

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА нарушителя Р.В.П., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, неосъждан,  ЕГН ********** за ВИНОВЕН в  това, че на 16.10.2014 г. в гр. Разград, съзнателно се е ползвал от неистински частен документ - договор за покупко-продажба на употребяван автомобил от 11.10.2014 г. (на испански език, с предмет: лек автомобил „Ауди А 6“, с номер на рама: ***), на който бил придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на А. А. Р.като продавач по договора, пред служител на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР- Разград, за да докаже, че съществува някое право - правото му на собственост върху горепосочения лек автомобил, като от него за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316 във връзка с чл. 309, ал. 1 от НК.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 78а от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в РАЗМЕР на 1500.00 /хиляда и петстотин/ лева.

ОТНЕМА в полза на държавата приложения по делото неистински частен документи - копие от договор за покупко-продажба на употребяван автомобил от 11.10.2014 г., находящ се на л.31, том 1 от ДП.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ доказателства лек автомобил Ауди“, модел „А6“ с номер на рама ***, 1 бр. контактен ключ за лек автомобил Ауди“, модел „А6“ с номер на рама *** и оригинално Свидетелство за регистрация на МПС /испанско/ с № ***, да се върнат на собственика А. А. Р.

ОСЪЖДА нарушителя Р.В.П., ЕГН ********** да заплати по сметка на ОД МВР- Разград за разноски на досъдебното производство сумата от 288.99 лева, а по сметка на Районен съд гр.Разград сумата от 120 лева за разноски в съдебната фаза.

РЕШЕНИЕТО може да бъде обжалвано и протестирано пред Окръжен съд гр.Разград в 15- дневен срок от днес.

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: