Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  488                           03.12.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На седми ноември                                               Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова  

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 671 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от И.Н.Г. ***.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, РУ Разград, с което на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП й е наложена глоба в размер на 300 лв. за нарушение на чл.150 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, издадено в нарушение на материалния закон, не е обосновано и наложеното наказание е явно несправедливо. Оспорва възприетата фактическа обстановка и приложението на чл.28 от ЗАНН, поради което моли да бъде отменено изцяло или да бъде намален размера на наложената глоба. В с.з. проц.представител на жалбоподателката- адв.М. заявява, че поддържа жалбата само в частта относно явната несправедливост на наложеното наказание и моли същото да бъде намалено до минималния размер.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, чрез процесуалния си представител- ю.к.М. счита жалбата за неоснователна, а НП за правилно и законосъобразно, наложеното наказание за справедливо, поради което застъпва становище за потвърждаване на НП.

Районна прокуратура- Разград при редовност в призоваването не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 23.08.2018г. съставен срещу жалбоподателката Г. за това, че „на 23.08.2018г. около 12.05ч. в гр.Разград на бул.Априлско въстание пред бензиностанция Ромпетрол посока Автогара гр.Разград, при извършена полицейска проверка се установи, че Г. управлява лек автомобил Фолксваген Голф с ДК № ****, собственост на Т. Г. Т. от с.Дряновец, без да е правоспособен водач- не притежава СУМПС, с което виновно е нарушила чл.150 от ЗДвП“.

Обстоятелствата по акта са изложени и в НП, поради което на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП на жалбоподателката Г. е наложена глоба в размер на 300 лв. за нарушение на чл.150 от същия закон.

Към преписката освен АУАН и НП, са приложени и ЗППАМ от 23.08.2018г. относно временно прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 1 година, издадена срещу собственика на автомобила Т. Г. Т., като се представя и заповед за определяне на компетентни лица.

По делото е разпитан св.К. /актосъставител/, който по същество потвърждава изложената в акта фактическа обстановка относно времето и мястото на извършване на проверката и установеното нарушение- липсата на правоспособност и свидетелство за управление на МПС, като уточнява, че е имало подаден сигнал от гражданин, че по Априлско въстание се движи автомобил криволичейки и създава опасност по пътя. До Ромпетрол са настигнали въпросния автомобил, след което са извършили проверката.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана досежно явната несправедливост на наложеното наказание.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателката е установено по един безспорен и несъмнен начин както от обективна, така и от субективна страна. Съгласно разпоредбата на Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:

1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;

2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4.

В случая по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 23.10.2017г. св.К. и колегата му Д. са спрели за проверка водача Г., при която са констатирали, че същата не притежава СУМПС и управлява процесния лек автомобил без да е правоспособен водач.

Съгласно изискванията на Чл. 150. (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач, освен когато превозното средство е учебно и се управлява от кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство по време на обучението му по реда на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 3 и при провеждането на изпита за придобиване на правоспособността по реда на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 4. 

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма.

Наложеното наказание- глоба в размер на 300 лв. обаче съдът намира за явно несправедливо и несъответно на извършеното. В случая наказващият орган не е изложил никакви мотиви относно това, че наказанието следва да бъде в размер на максимума. Жалбоподателката не е наказвана за друго нарушение от този вид и не се установява по-високата степен на обществена опасност на деянието и дееца.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде изменено, като бъде намален размера на наложената глоба от 300 на 100 /сто/ лева, за да бъдат постигнати визираните в 12 от ЗАНН цели на наказанието.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ИЗМЕНЯ НП 18- 1873- 000217/03.09.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, РУ Разград, с което на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП на И.Н.Г. *** е наложена глоба в размер на 300 лв. за нарушение на чл.150 от същия закон, КАТО НАМАЛЯВА размера на санкцията от 300 лв. на 100 /сто/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: