Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  484                        07.12.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  седми ноември                                                  Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 677 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от ФСО ООД, ЕИК 831520850 със седалище и адрес на управление гр.София, СО р-н Надежда, ж.к.Надежда, бл.150, вх.В, ап.117, против НП № 77/24.08.2018г. на Председателя на Държавната комисия по хазарта /ДКХ/, с което на основание чл.108, ал.1 от Закона за хазарта /ЗХ/ на дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 3000лв. за нарушение на чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати, приети от ДКХ на основание чл.22, ал.1, т.5 от ЗХ. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и необосновано, счита, че не е допуснато описаното нарушение, а дори и да е извършено то е маловажно, не приложен правилно чл.53, ал.1 от ЗАНН, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. повереникът на жалбоподателя- адв.П. заявява, че поддържа жалбата на посочените основания, поради което моли да бъде отменено НП изцяло.

Въззиваемата страна – Държавна комисия по хазарта /ДКХ/ гр.София, счита жалбата за неоснователна, а издаденото НП за правилно и законосъобразно. Счита, че не са нарушени както материалния, така и процесуалния закон и нарушението на обжалващото дружество е установено от обективна стана.

Районна прокуратура гр.Разград, при редовност в призоваването, не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН № 001178/077/26.07.2018г., съставен срещу обжалващото дружество за това, че „На основание Заповед № П-219/09.05.2018г. на Председателя на ДКХ на 10.05.2018г. е извършена проверка, в обект с адрес гр.Разград, ул.Марица № 1, в който се организират хазартни игри с игрални автомати от ФСО ООД с Удостоверение за издаден лиценз № 000030-1791 от 20.02.2017г. на ДКХ. Проверката е извършена в присъствието на В. Й. С. на длъжност управител на игрална зала и Г. К. П. на длъжност крупие. В хода на проверката е констатирано, че в непосредствена близост до входа на игралната зала, не е поставено на видно място информационно табло по чл.45, ал.3 от ЗХ, на което да са посочени данни за контакт с ДКХ /адрес на интернет страницата, електронна поща и телефон/, което е в нарушение на разпоредбата на чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати“.

Обстоятелствата по акта са изложени и в НП, поради което на дружеството на основание чл.108, ал.1 от Закона за хазарта /ЗХ/ е наложена имуществена санкция в размер на 3000лв. за нарушението на чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати.   

Към преписката освен обжалваното НП и АУАН, са приложени и Констативен протокол № 006631 от 10.05.2018г., обяснение от Г. К. П., обяснение от В. С., удостоверение за издаден лиценз с приложение, заповед за определяне на компетентни лица.

По делото са разпитани свидетелите С. /актосъставител/ и С., които по същество потвърждават изложените в акта обстоятелства, че действително към момента на проверката е нямало табела, като св.С. уточнява, че най-вероятно табелата, която е била залепена в близост до входа е била скъсана от някой клиент и той не е забелязал липсата й.  

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма.

Съгласно Чл. 108. От Закона за хазарта (1) Организатор на хазартни игри, който наруши приетите от Комисията общи задължителни игрални условия и правила, общи задължителни изисквания, общи задължителни правила и общи задължителни технически изисквания по чл. 22, ал. 1, т. 4, 5, 6 и 7, се наказва с имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв., като в Чл. 5 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати е предвидено, че: (1) Игралната зала трябва да има обособен вход за посетители, на който да е монтирана табела, съдържаща информация за наименованието на организатора на хазартните игри, наименованието на обекта – "Игрална зала за хазартни игри", както и търговското наименование на игралната зала, когато има такова. Забранява се на игрална зала да се поставя наименование, различно от наименованието "Игрална зала за хазартни игри".

(2) На информационното табло по чл. 45, ал. 3 ЗХ, монтирано непосредствено до входа на игралната зала, трябва да са посочени данни за контакт – адрес на интернет страницата, електронна поща и телефон на ДКХ.

В случая с оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че жалбоподателят, в качеството си на организатор на хазартни игри с игрални автомати в игрална зала в гр.Разград, ул.Марица № 1 не е изпълнил задължението си, визирано в чл.5, ал.2 от Общите изисквания, цитирани по-горе, тъй като в близост до входа е липсвало поставено информационно табло, в което да са посочени данни за контакт – адрес на интернет страницата, електронна поща и телефон на ДКХ.

В случая съдът намира, че по несъмнен начин се установява, че на 10.05.2018г. по време на извършената проверка от страна на ДКХ- София това табло не е било поставено в близост до входа за посетите, като за административно- наказателното производство причините поради които то липсва са без значение. Проверката е започнала в 16 часа, когато именно е констатирана и липсата на тази табела. Това обстоятелство е констатирано както в присъствието на управителя на залата, така и на крупието, които в дадените обяснения не са отрекли този факт. Последният не се отрича и в с.з. от св.С.

Ето защо съдът намира, че от обективна страна нарушението е установено по един несъмнен начин и правилно и законосъобразно е ангажирана отговорността на обжалващото дружество по чл.108, ал.1 от ЗХ. В случая наказващият орган е определил наказанието в размер на предвидения от закона минимум, което се явява справедливо и съответно на извършеното.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 77/24.08.2018г. на Председателя на Държавната комисия по хазарта /ДКХ/, с което на ФСО ООД, ЕИК 831520850 със седалище и адрес на управление гр.София, СО р-н Надежда, ж.к.Надежда, бл.150, вх.В, ап.117, на основание чл.108, ал.1 от Закона за хазарта /ЗХ/ е наложена имуществена санкция в размер на 3000лв. за нарушение на чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати, приети от ДКХ на основание чл.22, ал.1, т.5 от ЗХ.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: