РЕШЕНИЕ

 

509                                    03.12.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградският районен съд 

на двадесети ноември                                   две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №698 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  И.П.И. *** срещу Наказателно постановление  605 от 26.07.2018г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, с което на жалбоподателя  на основание чл.257, ал.1, т.1  от Закона за горите и за нарушение на чл.211, ал.2, т.2  от същия закон му е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв..  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява. В писмено становище  поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган счита жалбата за неоснователна.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №605 от 26.07.2018г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе  на жалбоподателя  И.П.И. *** на основание чл.257, ал.1, т.1  от Закона за горите и за нарушение на чл.211, ал.2, т.2  от същия закон му е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сериен №091814/12.04.2018г.,  съставен на жалбоподателя от главен специалист «Горски инспектор» при РДГ Русе.  В НП се сочи, че жалбоподателят като „…лице –упражняващо лесовъдска практика-служител на ОП „Разградлес“, заемащ длъжността „началник участък“ I ГСУ, не е изпълнил задълженията си, като не е издал превозни билети за транспорт на дървесина от отдел 336 „з“ до тир станция. Нарушението е извършено на дата: 12.04.2018г. в землището на с. Манастирско, общ. Лозница, обл. Разград, отдел: 336 „з“, в териториалния обхват на ТП ДГС Разград. В НП е посочено, че не са налице предпоставки за прилагане на чл.28 и чл.29 от ЗАНН.

Пред РРС е    разпитан като свидетел актосъставителя, който сочи, че при проверка било установено,  че била извозвана дървесина от сечище до тир станция. Превозът се извършвал от фирма, като били спрени два камиона и се установило, че водачите нямат превозни билети. Санкция била наложена на жалбоподателя, защото той отговарял за участъка.

 Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. В акта и НП  фактически е отразен само законовият състав на нарушението и то непълно и неясно. По силата на чл.211, ал.1 от ЗГ дървесината се транспортира от временен склад, придружена с превозен билет. Според чл.211, ал.2 превозните билети се издават:

1. от оправомощени от директора служители в държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства и учебно-опитните горски стопанства - за дървесината, добита от горските територии, в които упражняват служебните си задължения;

2. от лицата, упражняващи лесовъдска практика - за дървесината, добита от собствените им гори, както и от горските територии, за които са упълномощени от собственика.

В самото наказателно постановление липсва констатация, че в случая е дървесината е транспортирана от временен склад, което е елемент от състава на нарушението. Всъщност изобщо липсва констатация, че реално е извършено транспортиране на дървесина и изобщо остава неясно какъв вид превоз се има предвид.  Посочено е само, че жалбоподателят не изпълнил задължението си да издаде превозни билети за транспорт на дървесина. Какво обаче реално е извършено не е отразено.  (2) Превозните билети се издават:В Ввв1. от оправомощени от директора служители в държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства и учебно-опитните горски стопанства - за дървесината, добита от горските територии, в които упражняват служебните си задължения;

2. от лицата, упражняващи лесовъдска практика - за дървесината, добита от собствените им гори, както и от горските територии, за които са упълномощени от собственика.

При това за съда остава неясно какво в действителност е приел наказващият орган. При това съдът намира, че в НП всъщност липсва фактическа обстановка. Това от своя страна осуетява възможността на жалбоподателя да разбере какво му се вменява от фактическа страна, а съдът не е в състояние да провери констатациите на наказващия орган. Тези процесуални пороци водят до незаконосъобразност на наказателното постановление и налагат отмяната му на формално основание  без същото да бъде разглеждано по същество.

 Водим от горното Съдът

                                                     Р Е Ш И:

                       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №605 от 26.07.2018г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, с което на жалбоподателя  И.П.И. *** на основание чл.257, ал.1, т.1  от Закона за горите и за нарушение на чл.211, ал.2, т.2  от същия закон му е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                Районен съдия: