Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  500                           13.12.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На четиринадесети ноември                                               Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 699 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от К.Г.Н. ***- 1075- 001485/04.09.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП са му наложени глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, издадено в нарушение на материалния закон и процесуалните правила, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. защитникът адв.Й. заявява, че поддържа жалбата на посочените основания, твърдейки, че липсва съставомерно деяние от страна на подзащитния му.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з., като в придружителното писмо изразява становище жалбата да бъде оставено без последствие и да бъде потвърдено наложеното наказание.

Районна прокуратура гр.Разград, при редовност в призоваването, не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 04.08.2018г., съставен срещу жалбоподателя за това, че „на 04.08.2018г. около 11.30ч. в с.Гецово по ул.Ив.Вазов срещу дом № 20 посока гр.Разград управлява мотопед YIYING черен на цвят с рама*****, като управляваното МПС не е регистрирано по надлежния ред в Р България. На мотопеда има поставена рег.табела с № ****, за която водача не  представя необходимите документи, с което виновно е нарушил чл.140, ал.1 от ЗДвП“.

Обстоятелствата по акта са отразени и в НП, поради което на Н. на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон.

Към преписката освен НП и АУАН са приложени и справка картон на водача, заповеди за определяне на компетентни лица, длъжностна характеристика, постановление за прекратяване на наказателно производство от 14.08.2018г., копия от документи на немски език.

По делото е разпитан актосъставителят Е., който по същество потвърждават изложеното в акта, като уточнява, че акта е съставен след консултация с н-к група ПП Александров, който обяснил, че тези номера се дават от магазина в Германия при продажба на мотопеда и този сертификат не е свидетелство за регистрация. Свидетелят заявява, че в Германия и Белгия тези мотопеди не подлежат на регистрация и се карат с този номер, но за България трябва да са с наш регистрационен номер.  

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание.   

От събраните по делото доказателства по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 04.08.2018г. жалбоподателят е управлявал процесния мотопед по ул.Ив.Вазов в с.Гецово, когато е спрян за проверка от св.Е.. Последният констатирал, че така управлявания мотопед не е регистриран по надлежния ред в Р България.

По този начин жалбоподателят е нарушил разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само МПС, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставен на определените за това места, и е осъществил от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.175, ал.3 от ЗДвП, предвиждащ санкция лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. за водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Редът за това е определен в Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

В случая съгласно българските закони процесния мотопед подлежи на регистрация в 1- месечен срок от придобиване на собствеността или оформяне на вноса /ал.1 на чл.3 от Наредбата/, като разпоредбата се прилага и при придобиване на собствеността извън пределите на Р България, освен ако придобиването е с цел продажба на нерегистрирани в страната превозни средства от стопански субекти. Очевидно е, че към момента на управление- 04.08.2018г. мотопеда не е бил надлежно регистриран и следователно жалбоподателят не е следвало да го управлява. Това какви са били неговите намерения е без значение, още повече, че от документите става ясно, че е придобит в чужбина още на 01.03.2016г. и след като е внесен в България и ще се управлява по пътищата на страната, подлежи на регистрация по българските закони. Като не е сторил това безспорно жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на цитираното административно нарушение и правилно и законосъобразно е ангажирана административно наказателната му отговорност за това.

При определяне и индивидуализиране на наказанията, които на в размер на предвидения от закона минимум, наказващият орган е спазил чл.27 от ЗАНН, като е наложил едни справедливи и съответни наказания. В случая не може да бъде приложен чл.28 от ЗАНН, тъй като случаят не се явява маловажен, а е обичаен за този род.

Ето защо НП се явява правилно и законосъобразно, а наложените наказания са справедливи и съответни, поради което следва да бъде потвърдено.   

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП 18- 1075- 001485/04.09.2018г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което на К.Г.Н. ***, на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП са наложени глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: