П Р И С Ъ Д А

 

                                  2018 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На     тринадесети декември                                                  2018 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН  КОСЕВ

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  М.С.

                                                                                   Я.П.

 

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор:  Любомир Георгиев

Като разгледа докладваното от съдията                                                                                НОХ  дело №        557       по      описа за   2018  година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

 ПРИЗНАВА подсъдимият  Н.  Х.Ф., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че в  периода от 25.07.2011г. до 30.04.2012г., в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ - експертно решение № 1311/22.06.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявалия при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ гр.Разград, представен пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“ гр.Разград (сега ТП на НОИ гр.Разград) и подаден до Директора на РУ „Социално осигуряване“ - Разград (ТП на НОИ - Разград), е получил без правно основание чуждо движимо имущество - пари на обща стойност 3 073,52 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ гр.София, с намерение да го присвои -престъпление по чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ ГОДИНИ, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК  отлага изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия    Н.Х.Ф., ЕГН ********** да заплати на НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ гр. София, сумата от 3073,52 /три хиляди седемдесет и три лева 52 стотинки/ лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано  от 30.04.2012  година до окончателното изплащане на сумата.

ПИСМЕНИТЕ доказателства:                                                                 -Заявление № 11417/25.07.2011г., Заявление № 11418/25.07.2011г. след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на ТП на НОИ гр. Разград.

Писменото доказателство Експертно решение № 1311/22.06.2011г., на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД- гр.Разград,представляващо неистински официален документ, на основание чл. 53, ал. 1 б. „а“ от НК се отнема в полза на държавата.

МЕДИЦИНСКО експертно досие на името на Н.Х. да бъде върнато на РЗИ гр.Разград.

  ОСЪЖДА   подс.  Н.Х.Ф., ЕГН **********   да заплати по сметка на ОД МВР   Разград  сумата    от 237,72лева, представляващи разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 195,57 лева, представляваща разноски в съдебното производство, както и сумата от 122,94 лева представляваща държавна такса върху уважения граждански иск.

    ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                         

                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                      2.