П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  двадесети декември                                                                  2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                            

 

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧН дело № 726 по описа за 2018 година

 На именното повикване в 09:30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП прокурор Георгиев.

ОСЪДЕНИЯТ редовно призован доведен от Затвора гр. Белене от ОЗ „Охрана на съдебната власт“ лично.

В ЗАЛАТА се явява и служебния защитник адв. Н. М. на подсъдимия по НОХД № 131/2015 г.  по описа на РС Разград, призован по телефон.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА производството е по реда на чл. 25, вр. с чл. 23 от НК по постъпила в съда молба от осъдения М. Н. М., ЕГН ********** *** да бъде определено едно общо наказание по влезлите му в сила присъди по НОХД № 156/2013 г. по описа на РС Русе и НОХД № 131/2015 г. на РС Разград.

ОСЪДЕНИЯТ: Поддържам молбата. Няма да соча други доказателства.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че молбата  е неоснователна. Няма да соча други доказателства.

АДВ. М.: В качеството си на служебен защитник на осъдения, моля да уважите молбата, макар и да не се налице формалните предпоставки в закона.

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото: справка за съдимост на осъдения; справка от Министерство на правосъдието, ГД „ИН“, РС „ИН“ Разград, справка от Министерство на правосъдието ГД „ИН“.

СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа страна и

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че молбата е неоснователна, т.к. не са налице предпоставките на чл. 25, вр. с чл. 23 от НК за определяне на общо наказание на осъдения по влезлите му в сила присъди по НОХД № 156/13 г. на РС Русе  и НОХД № 131/15 г. на РС Разград. Това е така, защото от справката за съдимост на осъдения е видно, че двете престъпления по тези дела не се в реална съвкупност, няма как да бъдат приложени правилата преди да е осъден за което и да е от тях. Първо е бил осъден по НОХД 156/13 г. присъдата е влязла в сила на 16.05.2013г., след което на 30.09.2014 г. е извършил престъплението по НОХД № 131/15 г. на РС Разград - че в гр. Цар Калоян е управлявал лек автомобил в срока на наказване по административен ред, без да притежава СУМПС. Ето, защо молбата е неоснователна. Съдът постановил присъдата по НОХД № 131/15 г. на РС Разград на основание чл. 68, ал. 1 от НК е привел в изпълнение наказанието 1 година „лишаване от свобода“ наложено на осъдения по НОХД № 156/13 г. на РС Русе. Предвид обстоятелството, че престъплението за което е осъден по НОХД № 131/15 г. на РС Разград е извършено в изпитателния срок на условното осъждане по НОХД № 156/13 г. на РС Русе не можем да приведем в изпълнение втори път това наказание. Това е било сторено. Молбата е неоснователна и предлагам да се произнесете с определение и да я оставите без уважение.

 ОСЪДЕНИЯТ: Може ли да изискаме последната ми глоба, къде съм се подписал, където после съм осъден. На 30.09.2014 г. се подписах.

АДВ. М.: В качеството на служебен защитник, въпреки становището на прокуратурата, въпреки наличието на доказателства по делото, моля да уважите молбата.

 ОСЪДЕНИЯТ: Искам от двете присъди една в размер на 2 години и 3 месеца.

СЪДЪТ за да се произнесе съобрази следното: видно от справката за съдимост на осъдения по НОХД № 156/13 г. по описа на РС Русе, същият е признат за виновен в това, че на 20.04.2011 г. в гр. С., обл. Р. е извършил престъпление по смисъла на чл. 343в, ал. 2, вр. с ал. 1 НК и  му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, изтърпяването на което е отложено за срок от 3 години. Присъдата е влязла в сила на 16.05.2013 г. По  НОХД № 131/15 г. по описа на РС Разград осъденият е признат за виновен в това, че на 30.09.2014 г. в гр. Ц. К., обл. Р. е извършил престъпление по смисъла на чл. 343в, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК и му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 година и 3 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим. С тази присъда съдът е привел в изпълнение и наказанието по предходното осъждане на осъдения. Присъдата е влязла в сила на 15.10.2015 г. Видно от справката на ГД „ИН“ от 09.05.2018 г. осъденият е започнал да търпи наказанието по НОХД № 156/2013 г. по описа на РС Русе - 1 година „лишаване от свобода“, като следва да изтърпи  наказанието 1 година и 3 месеца „лишаване от свобода“ наложено му по НОХД № 131/15 г. на РС Разград със зачитане на предварителното му задържане. Видно от така изложеното се установява категорично, че деянието по НОХД № 131/15 г. на РС Разград осъденият е извършил в изпитателния срок на влязлата му в сила присъда по НОХД № 156/13 г. на РС Русе, тоест не е налице съвкупност между двете осъждания на осъдения и по тази причина не са налице основанията за определяне на общо наказание по двете присъди. В този смисъл, съдът намира молбата на осъдения за неоснователна. Мотивиран така, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ без уважение молбата на М.Н.М., ЕГН ********** *** за определяне на общо наказание по влезлите му в сили присъди по НОХД № 156/2013 г. на РС Русе и НОХД № 131/2015 г. на РС Разград, като неоснователно.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от днес пред РОС с частна жалба и частен протест.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10:04 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: