П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд        наказателен                                       състав

На     пети  декември                                                          2018 година

В публично заседание  в следния състав:

                                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

                                                                   

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: Недка Петрова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧНД. дело №  862  по описа за 2018 година

На именното повикване в  14.00  часа, се явиха:

         ЗА РРП се явява прокурор Петрова.

         ОБВИНЯЕМИЯТ редовно призован чрез РСИН гр. Разград, се явява доведен от ОЗ «Охрана» Разград и със служебен защитник адв. Е..

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Е.: Да се даде ход на делото.

         СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА производството е по реда на чл.65, ал.1 и сл. НПК по постъпило в съда искане от обвиняемият С.Р.М. да бъде изменена в по-лека наложената му по ДП № 1873 ЗМ-535/18 г. по описа на РУ МВР Разград мярка за неотклонение «задържане под стража».

         ПРОКУРОРЪТ: Считам искането за неоснователно. Представям писмо справка за здравословното състояние на обвиняемият.

         АДВ. Е.: Искането е процесуално допустимо и считам, че са налице предпоставки да бъде уважено, макар и не по изложените доводи в искането. Безспорно законодателят е предвидил в НПК какво следва да се постигне с мярката за неотклонение и е предвидил срокове за това. Спазени са тук законовите изисквания, но преглеждайки материалите по делото намирам, че този престой се превръща в един вид наказание, защото преглеждайки материалите може да се направи  извод, че това дело е работено 2-3 дни след задържането и след това набързо бяха изсипани материали пред РОС. Не виждам с какво допринася за изясняване на обвинението експертизата. Считам престоя на обвиняемият извън разумните срокове, макар и предвидени по закон, но това е извън нормалния разум.

         ОБВИНЯМЕМИЯТ: Поддържам искането. Няма да преча на следствието и ще съдействам на прокуратурата и съда. За това, което съм обвинен не го приемам.

         ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча други доказателства.

         АДВ. Е.: Няма да соча други доказателства.

         СЪДЪТ

                                      О П Р Е Д Е Л И :

ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото справка от РСИН Арести гр. Разград.

СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа страна и

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

         ПРОКУРОРЪТ: Видно от представеното от мен писмо от РСИН Разград задържаният страда от хронично заболяване, лечението, за което му е осигурено в РСИН Разград и здравословното му състояние не налага изменение на взетата мярка задържане под стража. В днешното съдебно заседание  обвиняемият не  посочи настъпили нови обстоятелства за изменение на мярката и доводите на неговият защитник са неоснователни и не сочат на такива обстоятелства, които да доведат до изменение на мярката за неотклонение  и моля да потвърдите взетата спрямо обвиняемият  мярка за неотклонение задържане под стража и да определите срок, в който да не бъде правено ново искане.

         АДВ. Е.: Считам, че действително промяна на обстоятелствата, при които е взета първоначалната мярка не са настъпили. С оглед съдебното му минало каквото и обвинение да се повдигне се презумира опасността да се укрие или извърши ново престъпление. Но не бива да се превръща в наказание, което в случая се получава. По делото не се работи, той стои в ареста и дори разпити не се провеждат. С оглед последното искане на РРП да се определи срок да не се подава ново искане намирам, че намеренията на РРП са продължително време да извършват действия.

ОБВИНЯЕМИЯТ:  Искам да изляза на свобода.

         СЪДЪТ за да се проинесе съобрази следното:

          С протокол за разпит на свидетел от 02.10.18 г. е образувано и започнало разследването по ДП № 1873 ЗМ – 535/18 г. по описа на РУ МВР Разград. С постановление от 02.10.18 г. на С.Р.М. е предявено и повдигнато обвинение за престъпление по чл.157, ал.1, пр.1 вр. чл.20, ал.2 вр. чл.18, ал.1 НК, от който момент е добил качеството на обвиняемо  по делото лице. С определение от 04.10.18 г. по ЧНД № 733/18 г. на РРС на обвиняемият е взета мярка за неотклонение «задържане под стража», което е потвърдено с определение по ВЧНД № 330/18 г.по описа на  РОС. Към момента на постъпване на настоящото искане от страна на обвиняемият съдът намира, че не са налице изменения в обстоятелствата, на база на които първоначално друг състав на съда е взел мярката за неотклонение «задържане под стража». Както към него, така и към днес същият страда от хроничен задух, факт, който е бил известен и на съда при първоначално вземане на мярката за неотклонение. Видно от днес представената справка от РРП от РСИН Разград по отношение на обвиняемият  в арестите се оказва необходимата и достатъчна медицинска помощ и наблюдение, като предстоят консулти със специалист.  В отговор на възраженията наведени  от защитника съдът в настоящото производство не е оторизиран да взема отношение по начина и сроковете на ДП, нито да дава указания по него. Не са налице и основанията по чл.62, ал.4 НПК предвид посочените от проц. закон максимални срокове за налагане на мярка за неотклонение  «задържане под стража». Поради изложеното съдът

                            О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ без уважение искането на С.Р.М. – ЕГН ********** за изменение на взетата му по ДП № 1873 ЗМ- 535/18 г. по описа на РУ МВР Разград мярка за неотклонение « задържане под стража».

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба в 7 дн. срок от днес пред РОС.

         ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14.15 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: