П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                  наказателен  състав

На    двадесет и седми ноември                                                     2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. БОРИСОВ  

                           

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НOX дело №     764      по описа за 2018 година

На именното повикване в 14:30 часа, се явиха:

 

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Узунова

ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, явява се лично и със защитник адв. Кр. К. АК Русе

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. К.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ  възможност на страните да заявят становища по чл. 248, ал. 1, т. от 1 до 8 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград. Не намирам, че са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство, нито че са допуснати отстраними процесуални нарушения. По отношение на наказателното производство да протече по реда на особените производства, следва да бъде заявено становище от подсъдимия и защитника му. Не са налице законовите основания за разглеждане на делото при закриви врати, или да бъде променена мярката за процесуална принуда. Нямаме искания за събиране на нови доказателства.

АДВ. К.: Делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Считаме, че липсва допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия. Считаме, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила. Заявявам, че сме провели предварителни преговори с Районна прокуратура гр. Разград за сключване на споразумее и приключване на делото по реда на гл. 29, чл. 384, ал. 1 НПК. Считам, че не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. По отношение на взетата мярка за процесуална принуда, считам че не е налице основание за промяна. По реда на събирането на нови доказателства, представям характеристика по отношение на подсъдимия от ЕТ „Венци 94 С. Н.“, където е бил на работа от 2015 г. до 2017 г. като шофьор.

         СЪДЪТ предоставя възможност на страните да преговарят относно сключване на споразумение за прекратяване на делото.

         ДАВА почивка до 15.00 ч.

         СЛЕД дадената почивка заседанието продължава в 15.00 ч. с участието на прокурора, подсъдимия и неговия защитник.

         ПРОКУРОРЪТ: Постигнали сме споразумение с подсъдимия и защитника му. Поддържам споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала. Няма да сочим нови доказателства.

         АДВ. К.: Постигнали сме споразумение с РРП. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт,

         О П Р Е Д Е Л И:

1.                Съгласно разпоредбата на чл. 35 и 36 НПК, делото е подсъдно както материално, така и местно на Районен съд гр. Разград.

2.                Съгласно разпоредбата на чл. 249, чл. 250 и чл. 251 НПК не са налице основанията за прекратяване или спиране на наказателното производство

3.                Съгласно разпоредбата на чл. 249, ал. 4, т. 1 НПК не са допуснати в хода на ДП съществени отстраними нар. на процесуалните правила, довели до нарушаване процесуалните права на подсъдимия.

4.                Не са налице основания за разглеждане на делото в условията на чл. 248, ал. 1, т. 5 НПК

5.                Не са налице предпоставки за първоначално вземане, или изменение на мярка за соц. Принуда по отношение на подсъдимия.

6.                Съдът приобщава към доказателствата по делото характеристика на подсъдимия издадена от управител на ЕТ „Венци 94 С. Н.“ гр. Разград.

7.                Съобразно изложеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение за решаване на делото, съдът намира че са налице процесуални предпоставки производството по същото да протече по реда на гл. 29 НПК, поради което и на основание чл. 252 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на гл. 29 НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда по чл. 248 НПК подлежи на обжалване и протестиране в 7 дн. срок от днес пред Окръжен съд Разград само по отношение произнасянето на съда по чл. 248, ал. 1, т. 3 и т. 6 НПК.

         СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга Н.И.Р., ЕГН **********, обвиняем по ДП № 330ЗМ-149/2018 г. по описа на ОДМВР Разград за извършено от него на 06.06.2018 г. в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 НК и защитника му адв. Кр. К. АК Русе за прекратяване на производството по нохд. № 764/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         СНЕМА самоличността на подсъдимия

         Н.И.Р. – роден на *** ***, български гражданин, със средно  образование, разведен, осъждан, адрес за призоваване в страната гр. Разград, ул. Кракра № *** и с. Гецово, ул. Янтра № ***, работи, ЕГН **********

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча нови доказателства

         АДВ. К.: Поддържаме споразумението. Няма да сочим други доказателства.      

         СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия:

         ПОДСЪДИМИЯТ Н.И.Р.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимите

        

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

гр.Разград, 27.11.2018 г.

 

 

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.І във вр.с чл.381 НПК.

 

         І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Н.И.Р., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, разведен, работи като шофьор в ЕТ „Р. С.“-гр.Исперих, осъждан, ЕГН ********** - подсъдим, представляван от защитника си адв. Кр. К. – Адвокатска колегия - гр. Русе и Районна прокуратура - гр. Разград, представлявана от прокурор П. Узунова.

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 764/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград, образувано и водено срещу подс. Н.И.Р., за това, че:

На 06.06.2018 г., в гр.Разград, обл. Разград управлявал МПС - товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“ с рег.№ ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,75 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с присъда от 29.01.2016 г. по НОХД № 108/2016 г. по описа на РС-гр.Разград - Споразумение № 54/29.01.2016 г., влязло в сила на 29.01.2016 г., за деяние по чл. 343б, ал.1 от НК - престъпление по чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

         ІІІ. СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. Н.И.Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по  чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал. 1 от  НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Н.И.Р., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода“ при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване на наказанието и „ГЛОБА“ в размер на 500 лева.

3. На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Н.И.Р. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 ГОДИНА и 3 МЕСЕЦА, което следва да изтърпи отделно от наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, наложено му по нохд. № 108/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

4. Разноските по делото няма.

 

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

 

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подс. Н.И.Р. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                                 ПРОКУРОР:

                                                                              /П.УЗУНОВА/

 

 

 

ПОДСЪДИМ:                                           ЗАЩИТНИК: 

                         (Н. Р.)                                              (адв. Кр. К.) 

        

 

 

         СЪДЪТ, като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между Районна прокуратура гр. Разград,  представлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга подсъдимия Н.И.Р., ЕГН ********** и защитника му адв. Кр. К. от АК Русе споразумение за прекратяване на производството по нохд. № 764/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград, в следния смисъл:

         Настоящото споразумение касае НОХД № 764/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград, образувано и водено срещу подс. Н.И.Р., за това, че:

На 06.06.2018 г., в гр.Разград, обл. Разград управлявал МПС - товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“ с рег.№ ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,75 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с присъда от 29.01.2016 г. по НОХД № 108/2016 г. по описа на РС-гр.Разград - Споразумение № 54/29.01.2016 г., влязло в сила на 29.01.2016 г., за деяние по чл. 343б, ал.1 от НК - престъпление по чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

         СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. Н.И.Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по  чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал. 1 от  НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Н.И.Р., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода“ при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване на наказанието и „ГЛОБА“ в размер на 500 лева.

3. На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Н.И.Р. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 ГОДИНА и 3 МЕСЕЦА, което следва да изтърпи отделно от наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, наложено му по нохд. № 108/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

4. Разноските по делото няма.

ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подс. Н.И.Р. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

         ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.        

         СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 764/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

         СЪДЪТ, като съобрази че деянието за което подсъдимият е сключил споразумение с Районна прокуратура гр. Разград е извършено в изпитателния срок на влязлата в сила присъда по нохд. № 108/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград, по което съдът е одобрил споразумение, с което подсъдимият се е признал за виновен в извършено от него на 27.01.2016 г. в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК и е приел да бъде наказан с наказание лишаване от свобода в размер на три месеца, като изтърпяването е било отложено за изпитателен срок от три години, в който срок е извършил процесното деяние, то са налице условията по чл. 68, ал. 1 НК и това отложено за изтърпяване наказание да бъде приведено в изпълнение, поради което и на основание чл. 306, ал. 1, т.  3 НПК, съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието на подс. Н.И.Р., ЕГН **********, наложено му по нохд. № 108/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград, а именно: ЛИШАВАНЕ  ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален ОБЩ режим в затворническо заведение, определено по съответния ред.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7 дн. срок от днес пред Окръжен съд гр. Разград.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.15 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: