П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд           граждански    състав

На       седми  декември    2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА  

 

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

Гр.      дело №    1145  по описа за 2018 година

На именното повикване в  9,00  часа, се явиха:

 

         ЗА ИЩЕЦА юриск.И..

ОТВЕТНИЦАТА, призован при условията на  чл. 40 ал. 6 ГПК не се явява, за нея адв.Й., назначена за особен представител.                          ЮРИСК.И.: Да се даде ход на делото.

АДВ.Й.: Да се даде ход на делото.

          Съдът намира, че ход на делото в днешното с.з.  не следва да се дава поради недопустимост на така предявеният иск. ДСП Разград  не е надлежна страна, разполагаща с процесуална  правоспособност по смисъла на чл. 27 ал.2 от  ГПК. В чл.  5 ал.2 от ЗСП е посочено, че АСП е изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика и е юридическо лице със седалище в гр. София, а чл. 2  ал.4   от Устройствения правилник на АСП  определя Агенцията  като второстепенен разпоредител с бюджета към министъра на труда и социалната политика. Съгласно ЗСП,  ППЗСП и Устройствения правилник  на АСП,  звената към Агенцията съставляват нейни структурни подразделения, каквото е и Дирекция социално подпомагане  като териториално поделение,  които разполагат с делегирани функции с териториална и целева дефинираност. Същите не са юридически  лица и не притежават   процесуална  правосубектност при липсата на законово предвидена такава /в т.см. е Определение № 63 от 21.06.2010г. по дело 134/2010г. на ВКС, ТК ІІ т.о. , както и Определение 1956/11.08.2017г. по в.ч.гр.д. 2007/2017г. на ПОС/.

            С оглед гореизложеното, съдът намира, че ход на делото не следва да се дава поради недопустимост на така предявения иск. Воден от горното,  съдът

                   О П Р Е Д Е Л И :

         НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ предявеният от ДСП Разград установителен иск по чл. 422 ГПК  и ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

ОБЕЗСИЛВА заповед  за незабавно изпълнение по чл. 417 ГПК №  925/27.03.2018г., издадена по ч. гр.д.555/2017г.  по описа на РС - Разград   и изпълнителен  лист  от 27.03.2018  г.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днес пред РОС.

На особения представител се изплати възнаграждение в размер на 150 лв. от  бюджета на съда  /ИЗД.РКО/.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  9.05 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                      

СЕКРЕТАР:                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: